Šéf NKÚ Dohnal se odsouzení za užívání luxusního bytu neobává

Praha – Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal se bude zodpovídat před soudem kvůli tomu, že údajně zneužíval státní peníze, když bydlel v luxusním bytě. Dohnalovi hrozí až pět let za mřížemi. Poslanci navíc stále nejsou spokojeni s tím, že jim šéf NKÚ odmítl vydat podklady pro audit hospodaření úřadu. Kdy proběhne soudní líčení, Dohnal zatím neví. Na soud se ale těší – záležitost se tak dostane na veřejnost.

„Já se o těchto záležitostech často dozvídám z novin. Čekám, že se datum dříve nebo později dočtu v Blesku,“ řekl Dohnal. Týdeník Respekt před časem spekuloval, že NKÚ si chtějí rozparcelovat ODS a ČSSD. Věcné důkazy o tom, že by se jednalo o politickou objednávku, ale podle Dohnala nejsou. „Výsledky voleb by případnou dohodu úplně rozvrátily,“ konstatoval šéf NKÚ. Dohnal nepředpokládá, že by byl odsouzen. „Vím, v čem spočívá obvinění. Ve chvíli, kdy se řekne, že 4 plus 1 pro pětičlennou rodinu je nepřiměřené bydlení, je třeba vyslechnout další ústavní činitele, jaké užívali byty,“ podotkl Dohnal. Nájem v Dohnalově luxusním bytě přitom činil 75 tisíc korun měsíčně.

František Dohnal, prezident NKÚ:

„Pokud k soudu dojde, tak je to pro mě pozitivní krok, protože se konečně o věcech budeme bavit veřejně.“

Interview ČT24


Policie si od Dohnala vyžádala postupně celou řadu dokumentů a na konci dubna bylo vzneseno obvinění. „Škoda, která je podle policejního orgánu vyčíslena, spočívá v tom, že kdybychom si pronajali byt od hlavního města Prahy, tak bychom měli levnější nájem. A rozdíl v nájmech je ta škoda,“ podotkl Dohnal. Policie ho ale prověřuje i proto, že odmítl vydat sněmovně podklady pro audit hospodaření úřadu.

V NKÚ dojde v blízké době k volbě nového člena úřadu. Ten bude brát vysoký plat a funkci bude vykonávat do 65 let. „Je to jedna z nejzajímavějších funkcí ve státní správě,“ míní Dohnal. Ten dotyčného navrhl do funkce – poslanci posléze rozhodnou, zda kandidáta schválí. Členové by neměli být spojeni s žádnou politickou stranou, proto Dohnal vybral dlouholetou auditorku úřadu inženýrku Halamkovou.

Poslanci z rozpočtového výboru mají na stole i státní závěrečný účet, o němž by měla rovněž sněmovna rozhodovat příští týden. Jedinou problematickou institucí je přitom opět Nejvyšší kontrolní úřad. „Všechny parametry, které byly uloženy pro rozpočet roku 2009, byly splněny. NKÚ dokonce téměř 20 procent svého plánovaného rozpočtu ušetřil,“ řekl Dohnal.

František Dohnal
Zdroj: ČT24