ČEZ bude hlídat i bezpečnostní agentura ABL

Praha - Státem ovládaná elektrárenská společnost ČEZ si na přelomu července a srpna vybrala bezpečnostní agenturu, která pro ni v následujících čtyřech letech bude hlídat všechny budovy s výjimkou jaderných elektráren. Zakázku za 632 milionů korun vyhrála česká pobočka švédské bezpečnostní agentury Securitas. Jejím subdodavatelem se ale stane i agentura ABL, kterou vlastní rodina ministra dopravy Víta Bárty. Jak velký podíl na zakázce ABL získá, zatím není jasné. S odvoláním na generálního ředitele Securitas ČR Michala Kuníka to uvedly dnešní Hospodářské noviny.

„V tuto chvíli jednáme s ABL o podmínkách smlouvy. Máme stabilní portfolio subdodavatelů, nicméně takto velký projekt vyžaduje některá dílčí řešení. Proto jednáme i s novými subdodavateli, mezi nimiž je mimo jiné i ABL,“ řekl deníku Kuník. O tom, že by se na zakázce měla podílet agentura ABL, ví i ČEZ. „Dodavatel bude pravděpodobně využívat i subdodavatele, v tom případě však všichni subdodavatelé musí být odsouhlaseni z naší strany, a to po celou dobu platnosti smlouvy,“ sdělila mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Securitas začne pracovat pro ČEZ 1. ledna 2011. V zadávací dokumentaci ČEZ uvedl, že předpokládaná cena zakázky bez daně z přidané hodnoty je 395 milionů korun. Výsledná cena je však o 237 milionů vyšší, což ČEZ vysvětluje tím, že při odhadu ceny vycházel ze situace na trhu před čtyřmi lety. „Od té doby došlo k posunu v technologických možnostech ostrahy… ČEZ také v rámci celé této zakázky sjednotil technologii ostrahy objektů ve všech objektech Skupiny ČEZ a posílil formu ostrahy objektů,“ odůvodnila zvýšenou částku Nováková. 

Šéf Securitas Kuník ale tvrdí, že v uplynulých dvou letech ceny bezpečnostních služeb nerostly, v některých případech dokonce klesly. Securitas ČR loni na tržbách získala 1,4 miliardy korun, což je proti roku 2008 zhruba dvojnásobek.

Agenturu ABL ovládá bratr ministra dopravy Matěj Bárta a jeho manželka Stanislava. Vít Bárta v ní až do letoška držel 50procentní podíl, jehož se vzdal kvůli angažmá v politice. Firma loni vykázala zisk před zdaněním ve výši 4,5 milionu korun při tržbách zhruba 680 milionů korun. Celá skupina firem kolem ABL získala na tržbách zhruba 800 milionů korun. 

Bezpečnostní agentura ABL
Zdroj: ČT24/msf.cz