Rozpočtové škrty sníží bezpečnost obyvatel, varují odbory

Praha - Rozpočtové škrty drasticky sníží počet policistů a hasičů, což se ve svém důsledku projeví poklesem bezpečnosti obyvatel, obávají se toho představitelé policejních a hasičských odborů. Mužů zákona prý ubude zhruba o 6 tisíc, nad naší bezpečností jich tak bude bdít jen zhruba 40 tisíc. O práci přijdou také zhruba čtyři stovky hasičů, kterých je teď necelých 10 tisíc. Podle odborářů se budou zavírat stanice a technika bude chátrat. Proti snížení rozpočtových výdajů na mzdy o 10 procent chtějí odbory demonstrovat 21. září. Očekávají účast zhruba 20 tisíc lidí.

S plánovanými škrty, které hodlá kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných uskutečnit propouštěním zaměstnanců veřejné sféry i snižováním mezd, odbory nesouhlasí od samého začátku. Olej do ohně přilil návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který počítá se snížením tarifní složky mezd státních zaměstnanců o deset až 43 procent.

„Odmítáme škrty v platech vůbec,“ prohlásil předseda odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter. Hasičský záchranný sbor dostane podle něj příští rok o 1,3 miliardy korun méně než letos, což by mohlo vést k uzavření některých stanic. V případě požáru by se tak prodloužila doba potřebná pro příjezd hasičských vozů. Navíc budou chybět také peníze na nutnou obměnu techniky.

Daniel Bláha z policejních odborů

„Nechci se dožít toho, aby policie měla úřední hodiny pondělí až pátek 07:30 až 15:30.“

Podobná situace hrozí také v policejním sboru. „Příští rok se obáváme toho, že nebudeme schopni zajistit bezpečnost občanů České republiky,“ upozornil místopředseda nezávislého odborového svazu Policie České republiky Daniel Bláha. Policisté budou podle něj přetíženi a budou odcházet. Problém bude také se zajištěním pohonných hmot pro policejní vozy. Krom toho se odbory obávají snížení životní úrovně mnoha dalších státních zaměstnanců na neúnosnou mez.

Naplníme Palachovo náměstí, varují odbory

Vyslovit svůj nesouhlas s plánovanými škrty odbory chtějí už příští úterý. Demonstrace začne průvodem. V 10:30 se zaměstnanci sejdou na Letné. Silná by měla být především účast policistů. Pracovníci z dalších oborů se k nim budou postupně přidávat. Kolem 11:45 by měli demonstranti vyrazit k ministerstvu vnitra, kde plánují krátký happening. Po jeho skončení půjdou do Letenských sadů, kde by se k nim měli připojit zaměstnanci vězeňské služby, soudů a státních zastupitelstev a státní správy. Průvod bude dále pokračovat na nábřeží Edvarda Beneše, kde na něj budou čekat učitelé a další iniciativy. Další zastávkou průvodu bude Úřad vlády, kde se k němu připojí pracovníci ve zdravotnictví.

Milan Štěpánek, šéf policejních odborů

„Předpokládáme, že dostatečně naplníme Palachovo náměstí. Vzhledem k velkému zájmu nejen z řad policistů, ale i státních zaměstnanců očekáváme, že bude účast velmi vysoká, vyšší než jsme měli v prosinci loňského roku.“

Veřejnost, která bude chtít demonstranty podpořit, se má shromažďovat na pražském Klárově. V plné síle by se průvod měl sejít na Palachově náměstí, kde má ve 13:00 začít samotná demonstrace. Trvat by měla zhruba hodinu. Odboráři si slibují, že se jim podaří náměstí zcela zaplnit, očekávají 20 tisíc lidí. Odhady jsou ovšem nepřesné. Odboráři nevědí, jak silná bude účast veřejnosti. Situaci komplikuje například to, že se nejedná o stávku, tudíž si na ni zaměstnanci musí brát dovolenou.

I když se do protestu zapojí množství policistů, snížení bezpečnosti v průběhu demonstrace se lidé bát nemusí. Jádro demonstrujících policistů budou tvořit lidé, kteří v tu dobu nebudou nikde chybět. „To jsou lidé, kteří mají volno mezi službami nebo mají dovolenou. Žádný příslušník bezpečnostního sboru nemůže stávkovat,“ zdůraznil Bláha.

Demonstrace zřejmě nebude poslední akcí

Podle Oberreitera nebude úterní demonstrace poslední akcí, kterou odboráři připraví. Situace se bude dál vyvíjet podle toho, jak zareaguje vláda. Odboráři ve zdravotnictví a sociálních službách dokonce zvažují stávku, která by se měla uskutečnit 15. října, v den komunálních a senátních voleb. „My samozřejmě uvidíme, jak dopadnou jednání, protože v pátek se má ještě jednat s panem ministrem Drábkem,“ řekla k tomu místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Policisté sice stávkovat nemohou, ale ani oni nepočítají s tím, že by úterní demonstrace byla poslední akcí, kterou zorganizují. „Počítáme s tím, že v případě neúspěchu budeme muset takovéto akce zopakovat,“ vzkázal vládě prostřednictvím Studia ČT24 Bláha. I když policisté nemohou přestat pracovat, prostředků, jak vyjádřit svůj nesouhlas s plány vlády, je podle něj víc. „Můžeme se inspirovat podobnými protesty policistů v západoevropských zemích, kteří přistupují i k určitým formám občanských nepokojů. Já bych to nazval tím, že se bude pečlivě dodržovat služební předpis,“ dodal.

Vláda neustoupí

„Budeme se zabývat některými námitkami, jakým způsobem provést snížení objemu platů ve veřejném sektoru. Otevřeně jsem totiž sdělil, že vláda neustoupí od toho objem o deset procent snížit, ale jsme připraveni diskutovat o způsobu, jak to proběhne,“ řekl premiér Petr Nečas (ODS) po úterním jednání tripartity.

Ani jednání vlády s odbory demonstraci a úvahy o stávkách neodvrátilo. Nečas pouze několikrát zopakoval, že je ochoten jednat o způsobu, jakým se objem mzdových prostředků sníží.