Policie obvinila kvůli lyžařskému šampionátu v Liberci dva muže

Praha - Policie v souvislosti s loňským lyžařským šampionátem v Liberci obvinila dva muže. Podezírá je z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, které se údajně dopustili ve spolupachatelství. Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka dva obvinění muži ve věku 63 a 52 let působili na pozici pracovníka liberecké Technické univerzity a jednatele soukromé společnosti, která komplexně zajišťovala výběrové řízení pro mistrovství. Jedním z obviněných je podle ČT bývalý rektor Technické univerzity Vojtěch Konopa, druhým obviněným je pak jednatel společnosti Investing CZ Josef Nadrchal. Policie je stíhá na svobodě.

Konopa si prý musí obvinění teprve prostudovat. „Týká se to dostavby kolejí pro účely mistrovství světa. Musím si pořádně přečíst, z čeho mě vlastně obvinili,“ řekl bývalý rektor. Celá záležitost mu ale přijde „nesmyslná“, protože rozdělování zakázek považoval za čistě technickou záležitost a postup mu připadal „logický, protože bylo třeba stihnout mistrovství světa“. „Na základě výběrového řízení jsem jako statutární zástupce rozhodoval já, ale výběrová řízení připravovala firma Investing,“ dodal Konopa.

Vedení univerzity se o obviněních dozvědělo až z médií. Podle mluvčí Jaroslavy Kočárkové se k případu nebude vyjadřovat, a to do doby, než ho orgány činné v trestním řízení ukončí. Obvinění nechtěl komentovat ani prezident Svazu lyžařů České republiky Lukáš Sobotka, organizační výbor šampionátu podle něj do problematiky kolejí neviděl. „O těchto věcech jsme jednali maximálně prostřednictvím Liberce, nic jsme s nimi společného neměli. Ano, týká se to mistrovství světa, ale nevím o tom vůbec nic,“ řekl.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Muži v rozporu se zákonem prý společně zadali zakázku za 24,2 milionu korun předem vybrané firmě Syner, a tím vyřadili ostatní možné zájemce. Skřepek upřesnil, že šlo o zakázku na dodávku nábytku na koleje liberecké univerzity upravené pro potřeby mistrovství. Podle mluvčího přitom oba obvinění měli ze svých předchozích jednání a zkušeností vědět, že je nutné zakázku zadat prostřednictvím řízení s možností účasti dalších uchazečů. „Tím pádem získala firma neoprávněný prospěch ve výši tří milionů korun,“ uvedl Skřepek.  

Počet obviněných se může ještě zvýšit

Podle Skřepka se kriminalisté začali případem zabývat loni v březnu. Skřepek současně nevyloučil, že se počet osob obviněných v souvislosti s mistrovstvím světa v lyžování v Liberci ještě zvýší. „Nechtěl bych v tuto chvíli nijak konkretizovat, čeho se další plánované obvinění bude týkat. V souvislosti se šampionátem zkoumáme několik různých druhů zakázek,“ řekl Skřepek. „Šlo o megalomanskou sportovně komerční akci, která naplnila kapsy mnohým málo lidem,“ domnívá se liberecký opoziční zastupitel Jiří Šolc (SOS).

V Liberci se mistrovství světa v klasickém lyžování konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání více než dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na samotnou organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů a zodpovídala za ně bývalá lyžařka Kateřina Neumannová jakožto prezidentka organizačního výboru. Příjmy pořadatelů ale na pokrytí nákladů nestačily, což vedlo k dosud nevyřešeným dluhům. Věřitelé se zaplacení dluhů zřejmě nedočkají, stát jim vyplatí jen DPH z neuhrazených smluv.

Celkový dluh bez penále činí 108 milionů korun. Jedním z největších věřitelů je Dopravní podnik města Liberce, kterému pořadatelé nezaplatili 21 milionů korun za dopravu při šampionátu. Nejméně devět milionů činí dluh za ubytování účastníků Technické univerzitě v Liberci. I na vrácení daně si ale budou muset nedobrovolní sponzoři počkat, vláda totiž teprve hledá způsob, jak celou věc účetně vyřešit.

Velká část věřitelů je přitom v druhotné platební neschopnosti. Kvůli dluhům už podali dvě desítky žalob. Pokud se jim nepodaří dohodnout vypořádání dluhu, nevylučují hromadnou žalobu na stát. Podle dřívějšího vyjádření sdružení věřitelů, které zastupuje 54 z celkového počtu 83 firem, nevyřeší jejich problémy pouhé vrácení DPH.