Pospíšil žádá pravomoci pro NKÚ a klouzavý mandát poslanců

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) předloží vládě novelu ústavy, která zavede klouzavý mandát umožňující ministrům mít náhradníky ve sněmovně. Zároveň návrh rozšíří kompetence Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) tak, aby úřad mohl kontrolovat i nakládání s majetkem krajů, obcí a dalších veřejnoprávních korporací. Změny ústavy by mohly platit od října 2012. Vláda časem plánuje i další změny ústavy, které by zavedly přímou volbu prezidenta, zákon o referendu či institut tzv. konstruktivního vyslovení nedůvěry vládě.

Zavedení klouzavého mandátu podle Pospíšila přispěje k výraznějšímu oddělení exekutivy od moci zákonodárné. Poslanec by v době, kdy je členem vlády, nevykonával svůj mandát, a na jeho místo by nastoupil náhradník z kandidátky téže volební strany. Týkalo by se to jen ministrů, kteří jsou poslanci, nikoliv členů vlády, kteří mají mandát senátora, upřesnil Pospíšil na dnešní tiskové konferenci, kde chystané úpravy ústavy představil.

Pospíšil ve Studiu ČT24:

„Doufám, že stejně jako v jiných zemích, například v Rakousku a na Slovensku, budou ministři o to více pracovat, protože nebudou muset být přítomni na všech schůzích poslanecké sněmovny. Tato snaha o větší efektivitu byla důvodem, proč to lídři vládní koalice dali do programového prohlášení.“

Náhradníci se státu prodraží

Většina členů vlády Petra Nečase má i poslanecké křeslo. ODS, TOP 09 a VV se k uzákonění klouzavého mandátu zavázaly v koaliční smlouvě a v programovém prohlášení. Pospíšil ale dosud nedal přesně najevo, od kdy by změna mohla platit a jak by přesně měla vypadat. Odpůrci návrhu mu vytýkají částečné zpřetrhání vazeb mezi vládou a sněmovnou. Stát by navíc musel platit jak ministry, tak jejich náhradníky.

Novela, kterou ministerstvo spravedlnosti chystá, současně rozšíří pravomoci NKÚ. Pospíšil si od toho slibuje lepší dohled nad veřejnými zakázkami. Ministerstvo připravuje také další zásadní změnu ústavy, která by měla umožnit přímou volbu prezidenta.

Přímá volba prezidenta je na spadnutí

Pospíšilovo ministerstvo připravuje také další zásadní změnu ústavy, která by měla umožnit přímou volbu prezidenta. Návrh se dvěma variantami volby by podle Pospíšila měl být dokončen v několika dnech. „Tento materiál předáme panu premiérovi, tak aby byl podkladem pro vládní koalici, která by měla vybrat jednu formu,“ uvedl ministr s tím, že vybranou podobu pak zašle do legislativního procesu. Technicky je podle Pospíšila možné, aby se již příští volba prezidenta konala podle nové úpravy.

Materiál o přímé volbě obsahuje stejné modely jako již dřívější Pospíšilův návrh. Prezident by se podle něj volil buď jednokolově nebo dvoukolově. Varianta dvou kol pak nabízí možnosti vybrat prezidenta v klasické dvoukolové volbě, kdy do druhé volby postupují dva nejúspěšnější kandidáti, nebo takzvanou francouzskou metodou, kdy by postoupili všichni kandidáti, kteří by získali víc než určité procento hlasů. V tomto volebním období chce vládní koalice také zavést takzvané konstruktivní vyslovení nedůvěry vládě a ústavní zákon o podmínkách a průběhu referenda.