Praha chce zatočit s prostitucí i taxikáři

Praha - Pražští zastupitelé dnes napříč politickým spektrem schválili návrh zákona, který by měl regulovat prostituci. Praha ho nyní předloží k posouzení poslancům. Pokud by začal platit, ukládal by prostitutkám žádat úřad o povolení platit daně a pojištění a chodit na zdravotní prohlídky. V minulosti se již Poslanecká sněmovna podobným záměrem zabývala, odmítla jej ale schválit. Zastupitelé také schválili novelu, která je namířena proti nepoctivým taxikářům. Za opakované porušování předpisů jim chce odebírat auta.

Vedení Prahy se nelíbí, že prostituce není v Česku právně ošetřena. „Prostituce vlastně jako není a pouze jsou trestné činnosti, které souvisí s kuplířstvím a s mravnostním ohrožením mládeže,“ řekl náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Obce mohou dosud prostituci regulovat pouze pomocí vyhlášky. Praha proto lehkým ženám a mužům zakázala činnost na území celé metropole. Aby vyhověla liteře zákona, že musí zároveň stanovit, kde může být sex za úplatu nabízen, přidělila k provozování nejstaršího lidského řemesla příjezdovou cestu k ďáblické skládce.

Telefonát Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Protože prostituce oficiálně neexistuje, policisté a úřady mají potíže při jejím potírání. Odhaduje se, že v úzkém centru města je kolem 30 nevěstinců, v celé Praze pak asi 70. Pracují v nich až tisíce žen. Pokud by byl zákon schválen, magistrát by pak mohl veřejné domy z centra města vytlačovat, věří náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Návrh počítá se sankcemi až 2 miliony korun

Návrh nového zákona počítá s až dvoumilionovými sankcemi za jeho porušení. Prostituci by mohli vykonávat pouze lidé starší 18 let s povolením, a to jen ve veřejných domech, v soukromém bytě nebo u zákazníka. Veřejné nabízení sexu návrh zapovídá, zároveň ale obcím umožňuje stanovit vyhláškou výjimku.

Podle ředitelky živnostenského odboru magistrátu Evy Novákové se zněním souhlasila všechna města a i kraje, které Praha oslovila. Zda návrh podpoří i poslanci, ale není jasné. Strana Věci veřejné slibovala ve volebním programu zdanění prostituce, nepodařilo se jí to však prosadit do koaliční smlouvy. Návrh kritizoval opoziční zastupitel Jiří Witzany (SNK ED). „Jedná se podle mého názoru opět o slepou uličku. Opakovaně navrhujete totéž a totéž,“ řekl. Zákony o regulaci prostituce totiž v minulosti připravila Praha i ministerstvo vnitra, schváleny ale nebyly. Navrhl, aby byli trestáni zákazníci prostitutek tak, jak se to děje například v severských zemích Evropy.

Aby mohl být zákon přijat, musí se změnit další právní úpravy. Česko musí zejména vypovědět mezinárodní úmluvu o obchodu s lidmi z roku 1950. Jejími signatáři podle Blažka není řada evropských zemí včetně Německa nebo Francie. I toto Praha poslancům navrhla.

Pražská radnice chce zatočit i s taxikáři

Zastupitelé hlavního města také jednomyslně podpořili návrh novely zákona proti nepoctivým taxikářům. Bez ohledu na vlastníka jim za opakované porušování předpisů chce odebírat vozidla, vybírat také od nich chce kauci na zaplacení případné pokuty. Novelu zákona o silniční dopravě nyní město předloží poslancům. O prosazení změny zákona se metropole snažila již loni na podzim, sněmovna se ale pražským návrhem vůbec nezabývala.

Novela zákona by kromě možnosti zabavení vozidla a kauce na pokutu stanovila jako trestný čin, pokud by taxikář pokračoval ve své činnosti i přes úřední zákaz. Náměstek primátora očekává, že změna zákona vyvolá ve sněmovně rozsáhlou debatu.

Kvůli nepoctivým taxikářům je Praha dlouhodobě kritizována. Podle vedení města se situace výrazně zlepšila, stále ale zůstávají desítky řidičů taxislužby, kteří jízdné předražují. Turisty před nimi varují i zahraniční průvodci. Společně s pouliční kriminalitou jsou podle cestovních kanceláří největším problémem Prahy. Někteří taxikáři vedli s Prahou dlouhý spor o to, zda může město regulovat cenu jízdného. Soud dal vedení města za pravdu.

Taxislužba
Zdroj: ČT24
Vydáno pod