Libereckou městskou kartu si ještě vymění desetitisíce lidí

Liberec - Libereckou městskou kartu si v příštím roce vymění téměř 50 000 cestujících, je to zhruba polovina vydaných karet. Po pěti letech totiž končí platnost karet vydaných v roce 2006. Letos se výměna karty týká ještě zhruba 2 000 cestujících, kteří ji využívají k celoročnímu předplatnému v MHD. Systém nedovolí nahrát předplatné na kartu, které končí platnost, uvedl Jiří Hruboň z Liberecké IS, která celý systém spravuje. Lidé při výměně dostanou krajskou opuscard, která městskou kartu na podzim 2008 nahradila. Za novou kartu zaplatí 140 korun.

Podle Hruboně doporučuje pětiletou platnost karet výrobce. „Je to technické zařízení u něhož už po pěti letech nemůžeme garantovat bezchybnou funkčnost,“ vysvětlil. Platnost karty si mohou lidé ověřit u strojků v autobusech a tramvajích, na internetových stránkách opuscard i telefonicky na lince 485 243 050.

Projekt Liberecké městské karty vznikl koncem roku 2005 a první karty byly kartovým centrem vydány v dubnu 2006. Od poloviny roku pak začal karty akceptovat liberecký dopravní podnik, kde nahradily průkazky s předplatným a později začaly sloužit i jako takzvaná elektronická peněženka. Na konci roku je už mělo téměř 50 000 lidí. Postupně karty nahradily čtenářský průkaz liberecké knihovny, řada zaměstnavatelů a škol je využívá jako žákovský, studentský či stravovací průkaz. Desítky firem na kartu poskytují slevy v rámci programu benefit.