Soudce, který měl řešit obnovu Kajínkova procesu, se z případu vyloučil

Plzeň - Soudce Krajského soudu v Plzni Tomáš Bouček, který měl projednávat návrh na obnovu procesu s doživotně odsouzeným vězněm Jiřím Kajínkem, se sám vyloučil z případu. Píše to dnešní Právo s odvoláním na Kajínkova advokáta Tomáše Zejdu, jež podával k soudu návrh na povolení obnovy řízení. Důvody, proč se soudce z případu vyloučil, ale nesdělil.

„Obdržel jsem poštou od krajského soudu usnesení, že se předseda senátu Bouček, který měl věc projednávat, z případu vyloučil. Protože ale v brzké době nedocílím konzultace s klientem, podám proti tomuto usnesení blanketní stížnost,“ uvedl Zejda.

Bouček byl v roce 2004 v čele senátu, který zamítl první návrh na povolení obnovy procesu. Žádost tehdy podali další Kajínkovi advokáti Kolja Kubíček a Klára Slámová. Kvůli jejich stížnosti pak pražský vrchní soud nařídil návrh znovu projednat. I v březnu 2006 senát vedený Boučkem návrh zamítl a o čtvrt roku později toto rozhodnutí vrchní soud potvrdil.

Krajský soud v Plzni Kajínkovi 23. června 1998 uložil doživotní trest kvůli dvojnásobné nájemné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše a pokusu o vraždu.