Přechod, kde avia zranila děti – nebezpečný nebo standardní?

Brno – Když policie loni kontrolovala přechody pro chodce na českých silnicích, zjistila, že jenom naprosté minimum splňuje všechny bezpečnostní požadavky. Úřady ale nemají na zlepšení situace peníze. Navíc samy mají různé požadavky na bezpečnost přechodů a často se různé instituce neshodnou. Například v Brně-Obřanech, kde v týdnu nebrzdící nákladní vůz zranil dvě přecházející děti, je podle magistrátu vše v pořádku. Místní radnice si naopak myslí, že je přechod jedním z nejnebezpečnějších ve městě.

Přechod v Obřanech je v kopci. Podle obvodního úřadu řidiči, kteří z něho sjíždějí, většinou jedou vysokou rychlostí. Problematický přechod je navíc umístěn tak, že není dobře vidět. „Když jede řidič ve směru od Bílovic (z kopce), je přechod pro chodce málo zřejmý,“ řekl Josef Andres z Centra dopravního výzkumu. Ve Fryčajově ulici jsou podle něj i další bezpečnostní nedostatky – především autobusové zastávky bez přechodů, kde se chodci po vystoupení z autobusu vrhají do vozovky.

Obřanský přechod je ale jenom špičkou ledovce tvořeného špatně umístěnými a zabezpečenými přechody. „Jenom v Brně je těch míst 22, jsou dokonce nebezpečnější,“ upozornil Andres.

Rozhovor s Josefem Andresem (zdroj: ČT24)

Pro zlepšení situace je podle odborníků potřeba přechod důrazně vyznačit a zintenzivnit dohled nad řidiči. „Kontrolovat rychlost jízdy vozidel a donutit řidiče ke zpomalení,“ uvedl Josef Andres. V Obřanech tak může bezpečnosti na přechodu pomoci zavedení rychlostních radarů, které plánuje policie. Andres ale upozornil, že je nutné, aby radary skutečně měřily rychlost a úřady řidiče trestaly.