Policistům a hasičům demonstrace nestačí, mluví i o ignoraci práce

Praha – Některým policistům a hasičům se demonstrace proti úsporným krokům vlády svolaná na úterý 21. září nezdá dostatečná. Unie bezpečnostních složek proto plánuje radikálnější protest. Ti radikální mluví dokonce o občanské neposlušnosti nebo ignoraci práce. Konkrétní formu ale neřekli. Unie má asi tři tisíce členů, sdružuje policisty, hasiče, dozorce ve věznicích a další příslušníky bezpečnostních sborů. Dvě třetiny z nich chtějí na úterní demonstraci dorazit. Informaci přinesl server iDnes.cz.

„Můžete to nazvat občanskou neposlušností nebo ignorací práce. Stávkovat nesmíme, tak jsme si našli 'obchvat',“ řekl serveru šéf unie Miloš Plechatý. Konkrétí kroky ale říct nechtěl: „Já nechci lidi navádět, ale dozvědí se to na demonstraci a oni to pochopí. Nebude to hned, ale pokud vláda nezareaguje, tak máme řešení.“ Právě unie už například dříve nepřímo vyzvala své členy, aby v době demonstrace neukládali řidičům pokuty.

Ministr vnitra Radek John chce se zástupci odborových svazů jednat v pondělí. Ke stolu ale nepozval unii, nýbrž Nezávislý odborový svaz policie. Ten sdružuje 4,5 tisíce policistů a není tak radikální jako unie. „Jednáme příměji. Pokud nás někdo vyhodí od jednacího stolu, tak už víme, že jednání nemá cenu,“ uvedl Plechatý, zřejmě i proto si podle něj John zástupce unie nepozval.  

„Zlatej Langer, ať byl jakej byl, měl ve vládě slovo!“

Kritika na odbory se ale začíná před demonstrací množit. „John pohrozil propouštěním, které ale ze zákona provést nemohl, a oni mu raději kývli na desetiprocentní snížení tarifů. Velké vítězství,“ řekl například jeden z policistů. Podle jiných jde odborovým předákům hlavně o „teplá místa“. Šéf odborového svazu Milan Štěpánek se ale brání: „Copak si někdo myslí, že pořádáme protest, který nás bude stát 700 tisíc proto, abychom tam chválili pana ministra?“ Vyjednat pro policisty lepší podmínky, když s nimi John vlastně vůbec nejedná, je podle něj těžké.

Řada policistů tak nyní v dobrém vzpomíná na kdysi proklínaného ministra vnitra Ivana Langra. „Zlatej Langer, ať byl jakej byl, měl ve vládě slovo! John je jen korouhvička, která se otáčí ve větru!“ uvedl na internetovém diskusním fóru jeden z policistů.

Ivan Langer
Zdroj: ČT24