Na jihu Prahy vzniknou doly na štěrkopísek, veřejnost se bouří

Praha - Do konce roku má na jihu Prahy začít vznikat rozlehlý důl na štěrkopísky. Do budoucna by pak na tomto místě měla být rekreační oblast se čtyřmi jezery. Nicméně těžba štěrkopísků ale bude trvat 20 až 30 let. Projekt tak má už teď své odpůrce z řad široké, ale i odborné veřejnosti. Ekologové upozorňují mimo jiné na to, že i po rekultivaci nebude voda ke koupání vhodná.

Na soutoku Berounky a Vltavy, v místě, kde se právě dokončuje pražský obchvat, se pod zemí ukrývají obrovské zásoby štěrkopísku. První důl už má mít brzy povolení od Českého báňského úřadu. „V současné době je ve fázi povolování takzvaná první etapa této části dobývacího prostoru. Je to jedna ze čtyř nebo pěti etap, které budou následovat,“ tvrdí Dušan Havel z Českého báňského úřadu.

Těžit se bude na 59 hektarech

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

Bagry a těžařské stroje budou surovinu dobývat v prvním dole nejméně šest let. Další tři roky má pak trvat rekultivace území. Štěrkopísek se bude dolovat na 59 hektarech, což pro představu představuje plochu zhruba 15 pražských Václavských náměstí. V plánu jsou v budoucnu ještě další tři doly. Také z nich mají poté vzniknout rekreační jezera. Projekt má nicméně již teď několik kritiků.

„Tady dojde k obrovským funkčním změnám. Dochází tady ke střetu zájmů, protože musí být odstraněná veškerá nivní půda,“ namítá ekolog Jiří Fencl. „Žádné zásadní problémy, které by byly v rozporu s kvalitou života lidí nenastaly,“ vyvrací možné protesty Josef Havlík z odboru ochrany životního prostředí pražského magistrátu. Hydrogeolog Jiří Svoboda upozorňuje rovněž na podle něj významně negativní zásah do podzemní vody.

Odpůrci upozorňují také na to, že voda z Berounky v jezerech nebude vhodná ke koupání. „Pokud jde o plavání a tu nejběžnější rekreaci, tak to samozřejmě nebude hygienikem povoleno,“ varuje Fencl.

Pražský magistrát připouští, že v současné době je řeka Berounka znečištěná. Předpokládá ale, že v průběhu několika let dojde ke zlepšení mimo jiné i tím, jak poroste množství čističek odpadních vod. „Tyhle věci se celorepublikově zlepšují, takže je možné, že i v této řece se čistota zlepší a bude vyhovovat koupání,“ doufá Pavlík. Všechna čtyři jezera tu mají být hotová zhruba za 25 let. Některé studie ale hovoří až o 33 letech intenzivní důlní činnosti.

  • Josef Pavlík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1957/195640.jpg
  • Ekolog Jiří Fencl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1957/195641.jpg