České právo je zapleveleno přílepky a absurditami

Praha - V Česku se každoročně přijme na pět set zákonů. Mnoho z nich je nekvalitních, zbytečných nebo absurdních. Na zaplevelenost českého práva si stěžuje čím dál víc odborníků. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce proto tlačit na ostatní ministry, aby bezhlavě nepřejímali veškeré směrnice Evropské unie. Poslancům pak hodlá znemožnit podávání takzvaných přílepků.

Jeden případ za všechny – ministerstvo životního prostřední v těchto dnech dokončilo novelu zákona, která má zabránit obchodu s tuleni a lachtany a s výrobky z nich. Novela třeba stanoví, kolik stát zaplatí za jeden den péče o zabaveného tuleně či lachtana. Jenže – takové zabavené zvíře není v Česku ani jedno. „Za posledních pět let jsme žádného z těchto druhů nezabavili, ani obchod s výrobky z ploutovonožců se nevyskytuje,“ potvrdila mluvčí inspekce životního prostředí Ivana Awadová. Ministerstvo ale oponuje: Toto nařízení se musí implementovat do právního řádu každé země Evropské unie.

Podobných těžko pochopitelných nařízení bychom v českém právním řádu našli desítky. Třeba i nedávno schválený zákon o tom, kolik záchranných kruhů a jaké velikosti mají mít námořní lodě. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se proto domnívá, že je nutné tlačit na bruselské úředníky, aby nenutili Čechy přijímat všechna nařízení, respektive ta, která u nás nejsou aplikovatelná – například zákon o námořní plavbě.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Kromě norem EU jsou problémem i přílepky

Druhým problémem jsou poslanci. Ti mnohdy zaplevelují zákony různými přílepky. Třeba k povolenkám na emise skleníkových plynů přidali novelu zákona o spotřebních daních. Vládní koalice to hodlá omezit. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka by už nemělo jít, aby mohli ve druhém čtení příslušných návrhů zákonů podávat pozměňovací návrhy jednotliví poslanci, ale pouze celé poslanecké kluby. Dalším návrhem je kompletní revize českého právního řádu. „Měli bychom několik desítek zákonů prověřit, zda je jejich existence nutná, a případně navrhnout jejich zrušení,“ uvedla předsedkyně ústavně-právního výboru Karolína Peake z Věcí veřejných.

Paradoxně už nyní čeká v Poslanecké sněmovně na poslance stovka nových zákonů a novel ke schválení.

Unie
Zdroj: ČT24