Vondra: Topolánek se asi ještě nesmířil s odchodem z čela ODS

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se útoky na svou osobu nenechá odradit od provedení změn na ministerstvu obrany, v němž vyplývají na povrch případy údajné korupce. Například bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) tvrdí, že to byl Vondra, který tlačil na uzavření nové smlouvy na nákup obrněných vozidel Pandur. Vondra v dnešní Partii televize Prima uvedl, že Topolánek se zřejmě stále nesmířil s tím, že už občanské demokraty nevede.

Vondra se prý s Topolánkem před rozhodováním o pořízení obrněnců narychlo sešel a na podporu nového kontraktu mu ukazoval krátkou textovou zprávu od bývalého generálního tajemníka NATO George Robertsona. Robertson už v té době radil majiteli výrobce pandurů. Druhou možností, kterou zvažoval Topolánkův kabinet, bylo celý kontrakt úplně zrušit.

Vondra dnes uvedl, že s Topolánkem v sobotu krátce mluvil. Zdůraznil, že věc nechce zatahovat do osobní roviny. "Já mám stále pocit, že on (Topolánek) ještě nevydýchal stále ten fakt, že v březnu skončil v čele strany," řekl však ministr obrany.

Postavil se i proti kritice opozice, k rezignaci Vondru vyzvali sociální demokraté a komunisté. „Hrátkami se nenechám odradit,“ zdůraznil ministr. Soudí, že se změn na ministerstvu možná někdo obává a chce ho očernit.

Vondra dnes potvrdil, že chce provést reformy. „Cestovní plán“ pro armádu do roku 2020, na kterém pracuje zvláštní komise ministerstva a budou se na něm podílet i poslanci a senátoři, by měl být podle ministra hotov v březnu. Potom nastanou potřebné změny předpisů a zákonů.

Vydáno pod