Z rozpočtu libereckého MS v lyžování se platily i fotky z oslavy lobbisty Jindry

Praha - Fotografie z oslavy padesátých narozenin lobbisty Josefa Jindry se platily z peněz na mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Napsal to týdeník Respekt, který vyjde v pondělí. Jindra je partnerem Kateřiny Neumannové, která vedla organizační výbor šampionátu. Figuruje také v kauze bývalého náměstka ministra obrany za KDU-ČSL Jaroslava Kopřivy, který údajně domlouval provizi za nákup minometů. Kopřiva i řada dalších politiků na oslavě byli.

Fakturu na několik tisíc korun za narozeninové album měl fotograf podle Jindrových instrukcí poslat organizačnímu výboru a napsat, že fotografoval něco pro mistrovství, uvedl Respekt. Z fotografií podle týdeníku vyplývá, že na večírku v březnu 2008 byli například exposlanec Jan Kasal (KDU-ČSL), poslanec Pavel Severa (dříve KDU-ČSL, nyní TOP 09), liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) a náměstek ministra školství Jan Kocourek, který měl garantovat financování mistrovství. „O placení fotografií nic nevím. Z veřejných peněz, které do Liberce posílalo naše ministerstvo, určitě placené nebyly,“ řekl Respektu Kocourek. O tom, že fotografie z narozenin byly hrazeny z peněz na šampionát, podle týdeníku nic neví ani Kittner.

Po mistrovství zůstaly dluhy

Po šampionátu zůstal dluh asi 108 milionů korun bez penále. Stát je ochoten vrátit věřitelům jen daň z přidané hodnoty u smluv, které nebyly uhrazeny. O zbylou částku by se měly podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) postarat liberecká radnice a lyžařský svaz. Stát poslal na šampionát celkem asi čtvrt miliardy korun.

Mistrovstvím světa v Liberci se již delší dobu zabývá také policie. Zatím obvinila dva muže - bývalého rektora liberecké univerzity Vojtěcha Konopa a jednatele společnosti Investing cz Josefa Nadrchala. Údajně společně zadali zakázku za 24,2 milionu korun předem vybrané firmě a tím vyřadili ostatní možné zájemce. Podle protikorupční policie bude pravděpodobně stíhaných nakonec víc. Na nesrovnalosti při šampionátu upozornila i zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu.

Na případ s nákupem minometů upozornil deník Mladá fronta Dnes, který uvedl, že nyní již bývalý náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva společně s lobbistou Josefem Jindrou domlouval armádní zakázku na nákup minometů od finské firmy Patria. Podle MfD šlo o to, že by Patria bez výběrového řízení dodala české armádě minomety a odměnou za tuto výhodu by pak zaplatila provizi, tedy úplatek. Případ vyšetřuje policie.