Policie obvinila Půtu a Šuleje z „loupeže století“

Praha - Pražští policisté dnes obvinili členy Berdychova gangu Tomáše Půtu a Maroše Šuleje z takzvané loupeže století. Spolu s nimi byli obviněni ještě další dva lidé, které policie stíhá jako uprchlé. Trestní stíhání dalšího člověka bude předáno do jiného evropského státu, kde si odpykává trest odnětí svobody. Další dva pachatelé loupeže podle policie mezitím zemřeli, na místě činu tak bylo minimálně sedm lidí. Za trestný čin loupeže všem hrozí 8 až 15 let vězení. Při loupeži bylo v září 2002 při přepadení auta bezpečnostní služby v Praze 6 uloupeno 153 milionů korun. Půtův advokát po výslechu svého klienta uvedl, že oba obvinění podali proti usnesení o zahájení trestního stíhání stížnost a vinu odmítají. Tvrdí, že na den loupeže mají prokazatelné alibi.

Maroš Šulej staví svou obhajobu na tom, že byl v době přepadení v Irsku, odkud byl před dvěma lety i s Půtou vydán na základně evropského zatykače. Také Půta se hájí tím, že kdyby měl přes 50 milionů korun v kapse, tak by asi těžko v Irsku pracoval jako stavební dělník. Podle policie se ale na loupeži aktivně podíleli, mohlo jít i o plánování nebo jinou pomoc.

Josef Mareš z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy upozornil, že případ ještě není uzavřen a bude probíhat řada dalších dokazování. Vedoucí oddělení loupeží Jiří Zábrodský dodal, že loupež nemá s Berdychovým gangem nic společného, pouze v ní figurují osoby, které byly v minulosti s Berdychem stíhány pro jinou věc. Vzhledem k probíhajícím výslechům ale další podrobnosti říct nechtěl.

Vozidlo bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, která právě odvážela ze Citibank a dalších objektů peníze, přepadli na Evropské třídě v Praze 6 dopoledne 16. září 2002 podle dřívějších informací nejméně tři muži. Lupiči byli ozbrojeni a měli výbušninu. Dva z nich byli oblečeni v uniformách zásahové policejní jednotky, jeden byl bez masky, druhý měl přes hlavu pletenou pruhovanou kuklu. Třetí byl v civilu a na hlavě měl karnevalovou masku s gumovým obličejem. Na místě činu stála také bílá felicie s černým nápisem POLICIE. Při přepadení nebyl nikdo zraněn. 

Většinu peněz stihli pachatelé údajně utratit za nemovitosti, luxusní auta či zahraniční zájezdy. A podle Jiřího Zábrodského si uměli pořádně užívat, spolu s kamarády obráželi každý měsíc luxusní destinace po celém světě, jako jsou Seychely nebo Trinidad a Tobago.

Přepadení ze září roku 2002 se škodou 154 milionů se stále říká loupež století. Výší škody ji ale překonala ta z prosince 2007, která se připisuje Františku Procházkovi - ze sídla bezpečnostní agentury, kde pracoval jako strážný, ukradl víc než půl miliardy korun. Po Procházkovi dodnes policisté pátrají marně, podle posledních informací jeho stopy vedou mimo Evropu.

Půta se Šulejem již byli v Česku odsouzeni v souvislosti s trestnými činy Berdychova gangu. Za účast na zločinech v letech 1999 až 2001 jim středočeský krajský soud a Vrchní soud v Praze vyměřily deset a šest let vězení. Půta dostal trest za pět loupeží, jednu krádež a porušování domovní svobody, bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej za pomoc k loupeži a krádež. Oba muži byli zadrženi v Irsku v roce 2006 na základě eurozatykače.

Maroš Šulej
Zdroj: ČT24