Schwarzenberg ujistil Liebermana o české podpoře Izraele

Praha – Do Česka přicestoval izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, který se v Černínském paláci sešel s Karlem Schwarzenbergem. Společně diskutovali o obnovených mírových rozhovorech s Palestinci - český ministr zahraničí podotkl, že se Česko netají, že „bylo, je a bude spojencem Izraele v mezinárodní politice a v Evropě“. Podle Schwarzenberga to je jeden ze zásadních rysů české zahraniční politiky.

Lieberman na oplátku uvedl, že považuje Česko za jednoho z nejlepších a nejspolehlivějších přátel své země. Oba politici také domluvili návštěvu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Česku, která by se měla uskutečnit příští rok. Česká diplomacie se staví za klidné řešení blízkovýchodního konfliktu. Česko během svého loňského předsednictví v EU usilovalo o těsnější vztahy unie s Izraelem. Schwarzenberg tehdy připustil, že české předsednictví mělo rozdílné názory na vývoj v Izraeli s Evropskou komisí a rozdíly panují i v rámci EU.   

Minulý týden exprezident Václav Havel oznámil, že se zapojí do mezinárodní kampaně na podporu Izraele. Někdejší španělský premiér José María Aznar, Havel a další osobnosti se chtějí zasazovat o lepší vnímání židovského státu v evropských i jiných zemích, kde je k Izraeli veřejnost skeptičtější než třeba ve Spojených státech. 

Studio ČT24 k návštěvě Avigdora Liebermana (zdroj: ČT24)

Lieberman v Praze upřesňoval i svůj včerejší výrok pro agenturu AFP, že základem izraelsko-palestinských rozhovorů musí být výměna obyvatel a území ve vztahu k izraelským Arabům. Dnes zdůraznil, že je to pouze jeho názor, nikoliv oficiální pozice vlády. Podle Liebermana je ve vyjednávání s Palestinci nutné změnit přístup, protože dosavadní směr nevedl k výsledku.

Izraelský ministr zahraničí se v Praze sešel i se šéfy obou komor Parlamentu, s Přemyslem Sobotkou (ODS) diskutoval o izraelsko-palestinských rozhovorech, s Miroslavou Němcovou (ODS) pak o spolupráci na parlamentní úrovni. Oba spolu diskutovali také o chystané návštěvě Benjaminu Netanjahua v Praze příští rok a Němcová při té příležitosti pozvala i předsedu izraelského parlamentu.