Klaus bude jezdit jen na velké summity EU věnované vnějším vztahům

Praha – Na Hradě se sešel prezident Václav Klaus s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a také s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09), aby společně zkoordinovali zahraniční politiku Česka. Z jednání vyplynulo, že se Klaus bude účastnit významnějších summitu EU, které se budou zabývat vnějšími vztahy unie, na ostatní ale jezdit nebude.

Prezident jednání s předsedou vlády a šéfem diplomacie označil za pracovní schůzku k zahraniční politice. Pozval je prý proto, aby jednali obecně o spolupráci vlády a prezidenta v této oblasti. Schwarzenberg s Klausem debatovali i o nadcházejícím summitu OSN, už zítra totiž oba odletí na zasedání Valného shromáždění OSN.

„Tam, kde se bude jednat o summity a Evropské rady týkající se převážně vnějších vztahů EU s jinými zeměmi a teritorii, se bude zúčastňovat prezident. Tam, kde se bude jednat o vnitřní záležitosti Evropské unie, respektive o její ekonomické záležitosti, tam se bude primárně zúčastňovat předseda vlády,“ řekl Nečas po schůzce.   

Sestřih brífinku k zahraniční politice ČR (zdroj: ČT24)

Schwarzenberg doplnil, že Klaus má zájem o velké summity EU věnované například vztahům unie k asijským či africkým zemím. Na oba tyto chystané summity proto Klaus zřejmě pojede a Schwarzenberg jeho účast uvítal. Méně významných jednání, kde bude EU řešit vztahy s menšími zeměmi, se ale podle něj Klaus účastnit nechce.

Nečas po jednání také potvrdil, že na listopadový summit NATO v Lisabonu pojede kromě něj i Klaus a Schwarzenberg. Aliance by na summitu měla mimo jiné rozhodnout o rozšíření nyní budovaného protiraketového systému NATO.