Ústavní soud potvrdil 24 let za dvojnásobnou vraždu mačetou

Brno - Za dvojnásobnou vraždu si Antonín Hajný s konečnou platností odpyká výjimečný trest 24 let a čtyři měsíce vězení. Ústavní soud (ÚS) odmítl jeho stížnost, kterou se pokusil zvrátit pravomocný rozsudek. Soud ji označil za zjevně neopodstatněnou. Hajný trval na své nevině a použil stejné argumenty jako před obecnými soudy, což k případnému zásahu ústavních soudců nepostačuje.

„Stěžovatelem předložené námitky nemají oporu v provedeném dokazování, naopak jsou jím přímo vyvráceny, a nezavdávají tak jakoukoliv pochybnost,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajkou Eliškou Wagnerovou. ÚS rozhodl nedávno bez veřejného jednání. Hajný poukazoval na údajně neúplné dokazování a nepravdivé znalecké posudky. Tvrdil, že se nepodařilo nalézt motiv pachatele.

Vražednou zbraň policisté nenašli

Podle rozsudku Hajný usmrtil na Českolipsku rodiče své dívky. Údajně jim vadilo, že se s děvčetem stýká. Liberecký soud původně Hajného poslal na 25 let do vězení. Vrchní soud v Praze mu trest mírně snížil. Dovolání Hajného letos odmítl Nejvyšší soud. „Trestného činu jsem se nedopustil. Jsem hodný a slušně vychovaný člověk,“ hájil se muž loni u odvolacího soudu. Podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie se ale jedná o nevyzrálou osobnost se sklony k agresivitě. Čin spáchal v podmínce. Hajný si údajně píchal pervitin, kouřil marihuanu a drogy prý i prodával. Jak vyplývá z důkazů, brala je i jeho dívka.

Podle spisu vrah zaútočil na manžele v neděli 17. února 2008. Použil zřejmě mačetu, údery směřovaly převážně na hlavy obětí. Otec Hajného přítelkyně zemřel na místě, jeho žena koncem března v nemocnici. Vražednou zbraň policisté nenašli. Hajný v osudný den napadl i bratra své dívky, který utrpěl několik zranění. U soudu ho pak označil za vraha. Vraždu podle něj zosnoval se svou sestrou, připravili na něj past a vlákali ho do domu až ve chvíli, kdy rodiče byli již mrtví.

Ústavní soud
Zdroj: ČT24