Vlaky se sjely na berlínský veletrh Innotrans

Berlín – Největší železniční veletrh v Evropě začal. Na berlínském Innotrans jsou k vidění nejnovější produkty velkých i menších výrobců, novinku do Berlína přivezla i Škoda, která představuje vratnou soupravu ze své Vagonky určenou pro slovenské železnice. Veletrh potrvá do pátku, po celou dobu je otevřen pro odbornou i širokou veřejnost.

Na Innotrans přivezly své nejnovější vlaky všechny významné železniční strojírny. Siemens představuje lokomotivu Vectron (nástupce známých strojů Taurus) nebo další řadu rychlovlaků Velaro, které dnes jezdí v Německu jako spoje ICE, ve Španělsku jako AVE i v Rusku jako Sapsan. S novou generací neméně známého rychlovlaku Pendolino přijel do Berlína Alstom.

Plzeňská Škoda, která na posledním Innotrans zaujala světovou premiérou elektrické lokomotivy 109E, se tentokrát prezentuje především jako výrobce regionálních vozidel. Vratná dvoupodlažní souprava, kterou si objednala slovenská ZSSK, vychází z trakční jednotky City Elefant, oproti nim ale bude na jednom konci připojena lokomotiva. Regionální vlak konkuruje například jednotce Desiro Mainline, kterou přivezl Siemens, nebo Flirt, s níž se na Innotrans prezentuje Stadler.

Největší slovenský výrobce železničních vozidel – ŽOS Vrútky – představil v Berlíně vozy určené pro expresní vlaky ZSSK.

Veletrh Innotrans probíhá na berlínském Výstavišti (Messe), vstup do celé expozice stojí 36 eur, do venkovní expozice pouze dvě eura.