Únik radiace v Temelínu, aneb Dvoudenní cvičení havárie elektrárny

Temelín - Jak jsou připraveni záchranáři na případný únik radiace z atomové elektrárny Temelín prověří dvoudenní cvičení Zóna 2010, které dnes začíná. Do jednoho z největších cvičení svého druhu se zapojí na 900 záchranářů, do života lidí v potenciálně zasažených oblastech by ale zkouška připravenosti zasáhnout neměla. Pravděpodobnost havárie v Temelíně, při níž by unikly radioaktivní látky do životního prostředí, je podle expertů téměř nemožná. Přesto se součinnostní cvičení musí podle zákona pravidelně opakovat ve tříletých intervalech.

Jaderná elektrárna Temelín, přesně podle naplánovaného scénaře, dopoledne ohlásila, že se radioaktivní látky po havárii dostaly ven. Cvičení má ukázat, jak jsou jednotlivé složky záchranného systému na takovou situaci připravené. „Vyzkoušíme si součinnost všech složek při takové situaci. Kromě toho ale hasiči, policie nebo záchranáři musí dál zvládat svou práci jako v jiných běžných dnech,“ vysvětloval generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Miroslav Štěpán.

Dopoledne zasedal krizový štáb Jihočeského kraje. Poté hejtman Jiří Zimola předal předsedovi vlády žádost o vyhlášení nouzového stavu pro jižní Čechy. „Podle pokynů, které vydá premiér, pak budeme následně dál postupovat,“ uvedl tajemník bezpečnostní rady jihočeského kraje Stanislav Mrvka.

Temelín čeká dvoudenní cvičení (zdroj: ČT24)

Poblíž Hluboké nad Vltavou pak hasiči zastavili posádku vodáků - figurantů, kteří zrovna v době havárie splavovali řeku. „Jeden z nich se dostal do kontaktu s vodou, do níž měly uniknout radioaktivní látky, proto jsme ho museli dekontaminovat,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Hluboká nad Vltavou je vzdálená od Temelína zhruba 15 kilometrů.

Situaci bude monitorovat i vrtulník

Podobná cvičení se opakují v tříletých intervalech. Kromě 906 lidí do akce půjde několik desítek vozů a těžké techniky. Poprvé bude dění ze vzduchu kontrolovat vrtulník a novinkou taky bude regionální krizový štáb úřadu pro jadernou bezpečnost. Na vojenském letišti v Bechyni bude ve čtvrtek cvičné pracoviště na odmořování zasažených lidí i techniky.

Během cvičení bude aktivní takzvaná Zelená linka Jihočeského kraje s telefonním číslem 800 100 450, na kterou můžou lidé volat své dotazy.