Policie odložila trestní oznámení na Neumannovou kvůli MS v Liberci

Liberec - Policie nebude stíhat bývalou běžkyni na lyžích Kateřinu Neumannovou a její organizační tým kvůli mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009. Okresní státní zastupitelství v Liberci potvrdilo policejní rozhodnutí odložit trestní oznámení, které organizátory vinilo z podvodu, předlužení a zvýhodňování věřitele. Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz. Oznámení podle něj podal jeden z věřitelů šampionátu - reklamní agentura Roxy II.

Agentuře dluží organizační tým podle Aktuálně.cz 1,2 milionu korun. Celkově se dluhy po mistrovství vyšplhaly na 108 milionů korun bez penále. Policie ale podle serveru uvedla, že se Neumannová nedopustila vyjmenovaných trestných činů, protože prý vršila dluhy v přesvědčení, že vše nakonec zaplatí stát. Státní zastupitelství s názorem policistů souhlasilo. Vedení firmy Roxy II rozhodnutí žalobců hodnotí jako „velké zklamání“, uvedlo Aktuálně.cz.

„Myslím, že nejméně na zvýhodnění věřitele důkazy jsou. Po šampionátu přišlo od Mezinárodní lyžařské federace přibližně 40 milionů. Místo toho, aby byly pohledávky plošně umořeny, byly zaplaceny jen vybrané,“ řekl serveru výkonný ředitel společnosti Evžen Marek. Je prý připraven se přidat k žalobě na stát, kterou připravuje výbor věřitelů mistrovství.

Zatím jsou stíháni dva lidé, může jich být víc

Věřitelé již kvůli mistrovství podali na dvě desítky žalob. Podle jejich dřívějšího vyjádření projednají další případné žaloby na stát, lyžařský svaz, město Liberec či Neumannovou. Sdružení zastupuje 54 z celkového počtu 83 firem, jimž organizační výbor dluží peníze.

V souvislosti s mistrovstvím již policie obvinila dva muže - bývalého rektora liberecké univerzity Vojtěcha Konopa a jednatele společnosti Investing cz Josefa Nadrchala. Údajně společně zadali zakázku za 24,2 milionu korun předem vybrané firmě a tím vyřadili ostatní možné zájemce. Podle protikorupční policie bude pravděpodobně stíhaných nakonec víc.

Policie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod