Mobilizaci ČS armády dokumentuje výstava na Vítězném náměstí

Praha – Před 72 lety v noci 23. září 1938 vyhlásilo Československo mobilizaci. Přes milion vojáků bylo během pár hodin připraveno bránit svoji zem, narukovali všichni muži do čtyřiceti let. Na jedinečný moment v dějinách Československa dnes vzpomínali pamětníci před budovou generálního štábu v Praze. Samotná mobilizace trvala na podzim roku 1938 pouhých 10 dnů, pak se Československo podřídilo Mnichovskému diktátu. Dvaasedmdesáté výročí bude výstava před generálním štábem v Praze připomínat až do 25. října.

Pamětníci většinou popisují událost jako úžasný zážitek, ale i nezměrnou smůlu. „Vzpomínám na ono vzepětí armády i celého českosloveského lidu, který byl připraven na mobilizaci a byl připraven se obětovat. Na druhé straně je smůla, že jsem se dožil toho Mnichova, kde prostě všechno padlo a nastalo strašné zklamání,“ vypráví po více než 70 letech armádní generál Tomáš Sedláček a dodává: „Byly i případy, když jsme koncem března odevzdávali ty zbraně, tak někteří vojáci skutečně slzeli.“

Mobilizaci nyní lidem na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích připomíná nová výstava, která mapuje události zářijových dnů i dění v republice až do března 1939. Nabízí jak dobové fotky a texty, tak i reprodukce významných dokumentů. „Například mobilizační vyhláška z roku 1938 je zde reprodukována, pak také texty Mnichovské dohody, na jejímž základě tehdejší Československo přišlo o pohraniční území,“ láká na hlavní artefakty autor výstavy Karel Straka.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod