Sněmovna odložila elektronické viněty a zvolila šéfy komisí

Praha - Poslanci si na dnešním jednání sněmovny zvolili předsedy svých stálých komisí a v prvním čtení podpořili senátní návrh na pětiletý odklad zavedení elektronických dálničních vinět. Ve třetím čtení také schválili novelu zákona o veřejných zakázkách, která vrací akciovým společnostem s akciemi na majitele možnost ucházet se o veřejné zakázky. Novela z pera poslankyň Věcí veřejných Karolíny Peake a Kristýny Kočí dává firmám nově povinnost informovat zadavatele zakázky o všech akcionářích, kteří vlastní víc než deset procent akcií. Zákonodárci se rovněž začali zabývat zrušením bodového trestu pro řidiče za malý přestupek, jako je například jízda bez rozsvíceným světel.

Senát předložil sněmovně návrh odkladu elektronických vinět z důvodů časové tísně tak, aby ho mohla schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení. Viněty se mají začít používat už od příštího ledna. Tento zrychlený postup ale vetovali sociální demokraté a komunisté. Novelu zákona tak čeká standardní projednávání ve sněmovních výborech, druhé čtení a závěrečné schvalování. Pokud ji sněmovna schválí, půjde opět do Senátu a poté ji dostane k podpisu prezident. Podle platného zákona mají viněty od příštího roku nahradit dosavadní papírové dálniční známky. Jejich kritici však poukazují například na to, že tento systém připraví stát o nejméně osm miliard korun.

Sněmovna má šéfy svých komisí

Sněmovna dnes zvolila předsedy svých stálých komisí a stálých delegací. Delegaci do Meziparlamentní unie povede Tomáš Chalupa (ODS), do parlamentního shromáždění NATO Jan Hamáček (ČSSD) a do parlamentního shromáždění Rady Evropy Václav Kubata (TOP 09 a Starostové). Bez předsedy naopak zůstala delegace do parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Kandidát KSČM Pavel Hojda nezískal v tajné volbě dostatek hlasů, jiný nebyl. Hojda postoupil do druhého kola.

Předsedové stálých komisí:

  • Martin Pecina (ČSSD) - Komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS)
  • Daniel Korte (TOP 09) - Komise pro kontrolu použití odposlechů
  • Antonín Seďa (ČSSD) – Komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství
  • Zdeněk Boháč (ODS) – Komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu
  • Zdeněk Škromach (ČSSD) - Komise pro práci sněmovní kanceláře
  • Helena Langšádlová (TOP 09) - Komise pro rodinu a rovné příležitosti

Za malý přestupek asi body nebudou

Zrušení bodového trestu za malé překročení rychlosti nebo za nezapnutí světel u vozidla, jak to navrhl Senát, dnes sněmovna poslala do dalšího schvalování. Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, který s připomínkami podpořila také vláda, má naopak zpřísnit tresty za nepřipoutání se bezpečnostními pásy nebo za ohrožování jiných účastníků provozu.

Už dnešní první kolo projednávání novely naznačilo, že poslanci budou mít ambici ji pozměnit. Nejkontroverznější pasáží návrhu je zrušení bodového trestu za alkohol do 0,3 promile. Hrozit by za to měla jen pokuta do 5000 korun. Proti se postavil již dříve premiér Petr Nečas, dnes se k němu připojili i představitelé opozice. Pro byl naopak poslanec ODS a bývalý středočeský hejtman Petr Bendl.