Korupce ve Znojmě: tajemník skončil ve vazbě, ostatní vyšetřuje policie na svobodě

Znojmo - Policie a státní zástupce obvinili pět lidí z podplácení, z toho jednoho ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Podle informací České televize jde o tajemníka znojemské radnice Vladimíra Krejčíře, který jako jediný z nich skončil ve vazbě. K dalším obviněným patří ředitel společnosti Pozemní stavby Znojmo Miroslava Šimečka, ředitel společnosti VHS Plus Znojmo Stanislava Hahna a další dvě osoby ze soukromé sféry. Starosta ani místostarosta mezi obviněnými není.

Ve čtvrtek policie provedla na znojemské radnici a v několika firmách zátah, zadržela dokumenty a zahájila vyšetřování. „Z pětice byli již tři obvinění propuštěni, dva zůstávají v policejní cele,“ uvedl státní zástupce Tomáš Foldyna. Odpoledne upřesnil, že u dvou zadržených osob bude podávat návrh na jejich vzetí do vazby.

Podle zdrojů blízkých vyšetřování jsou čtyři obvinění zástupci stavebních firem, kteří měli poskytnout úplatek za získání veřejné zakázky ve Znojmě tajemníkovi radnice. Podle Foldyny jde o celkovou částku v řádu desetitisíců korun. K úvahám se ale nevyjádřil a výši částky neupřesnil s tím, že vyšetřování je v počátcích a částka se může změnit. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek řekl, že kriminalisté na objasňování případu dále intenzivně pracují. Bližší podrobnosti neuvedl.

Podle dostupných informací prověřuje policie výběrová řízení vypsaná v roce 2009 majetkovým odborem a dále odborem regionálního rozvoje. Zátah se konal kromě radnice i v některých firmách ve Znojmě. Hovoří se o pěti, mezi nimiž by měly být také společnosti VHS plus a Pozemní stavby Znojmo. Výběrová řízení by se mohla týkat nedávných stavebních úprav centra města. Zástupci stavebních firem se k vyšetřování nevyjádřili.

Starosta je zaskočen, tajemníka chce odvolat

Kdo je obviněn?

Vladimír Krejčíř
tajemník znojemské radnice

Miroslav Šimeček
ředitel společnosti Pozemní stavby Znojmo

Stanislav Hahn
ředitel společnosti VHS Plus Znojmo

Zdroj: ČT

Znojemského starostu Petra Nezvedu (ODS) zpráva o stíhání pěti osob překvapila. „To je samozřejmě závažná věc, ke které se bude muset vedení města nějak postavit. Po neděli zvážíme další kroky. Patrně se budeme muset podívat zpět na to, za jakých okolností se uskutečnila stará výběrová řízení,“ uvedl.

Starosta nařídil podle mluvčí radnice Denisy Šipošové na středeční ráno mimořádnou poradu vedoucích odborů městského úřadu, „aby si domluvili všechny podrobnosti fungování městského úřadu bez tajemníka“. Na středeční odpoledne pak Nezveda svolal kvůli kauze také mimořádné jednání Rady města Znojma.

Šipošová uvedla, že Nezveda „v reakci na aktuální zprávy nařídil tajemníkovi dovolenou v délce trvání 21 dnů, a to s účinností od dnešního dne“. Zároveň starosta zadal vypracování právní analýzy, zda může dočasně pozastavit Krejčírovi výkon funkce, případně požádat ředitele jihomoravského krajského úřadu o souhlas s jeho odvoláním, doplnila mluvčí.