Sobotka: Koalice umí jenom škrtat, ČSSD bude bojovat za sociální stát

Olomouc – Ostrá kritika na adresu stran vládní koalice zazněla na dnešní programové konferenci ČSSD v Olomouci z úst úřadujícího předsedy strany Bohuslava Sobotky. Sociální demokraté odmítají hlavně plošné rozpočtové škrty, kterými se vláda snaží zpomalit zadlužování státu. Za cíl ČSSD Sobotka vytyčil udržení sociálního státu, který podle něho chce pravicový kabinet postupně úplně zrušit.

„Naše země má od voleb pravicovou koaliční vládu. Vede ji předseda ODS, která ve volbách prohrála a ztratila 15 procent hlasů. To je absurdní,“ prohlásil Sobotka hned na úvod konference. Kritiku ale sklidily i ostatní koaliční strany. „Skutečným premiérem je ministr financí Kalousek – bývalý lidovec, který spolu s ostatními bývalými lidovci založil zcela novou politickou stranu TOP 09, ta spoléhá na to, že lidé mají krátkou paměť,“ řekl úřadující šéf ČSSD. Věci veřejné zase označil za pravicově populistickou stranu, u jejíhož zrodu stáli kmotři pražské ODS.

„Vládní strany znají jedinou ideologii: škrtat, škrtat, škrtat. Nemají žádnou vizi,“ uvedl Sobotka. Kabinet podle něho chystá privatizace veřejných služeb, nebezpečný je „plán privatizace penzí“ a snížení dostupnosti zdravotnictví. Sobotka v projevu odsoudil návrh státního rozpočtu pro rok 2011, který podle něho nespravedlivě rozkládá nutnost úspor. Vláda prý nezavádí solidární zdanění, nedaní hazard a nebojuje s daňovými úniky. „Náklady přenesla na sociálně slabé lidi,“ dodal Sobotka.

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD:

„I sám Kalousek přiznává, že kondice české ekonomiky je poměrně dobrá, patříme mezi pět, šest nejlepších ekonomik v míře zadluženosti v rámci Evropské unie i OECD, takže si nemyslíme, že je v této chvíli problém zadluženost jako taková, ale dlouhodobý trend. Tady jednoznačně poukazujeme na to, že kroky, které dnes dělá vláda, nebudou řešit deficity, ale naopak je budou prohlubovat. Jestliže vláda utlumuje veřejné výdaje, znamená to výrazný pokles v situaci, kdy privátní investice jsou minimální nebo téměř žádné.“

„Stačily tři měsíce a Nečasova vláda dostala proti sobě do ulic Prahy 40 tisíc lidí,“ připomněl Sobotka úterní demonstraci odborářů proti plánovanému desetiprocentnímu snížení objemu peněz na mzdy zaměstnanců ve veřejné sféře a chystané změně tarifních platových tabulek. Vrátil se také k případům údajné korupce na ministerstvu obrany. Lidé, kteří se zakázkami manipulovali, jsou podle Sobotky nyní ve vysokých funkcích. Zmínil někdejšího ministra obrany a současného náměstka ministra financí Martina Bartáka. „Vládnou ti, kdo korupci v minulých letech tolerovali nebo ji sami pomáhali organizovat,“ řekl.

Sociální demokracie se podle Sobotky vyrovnala se situací, kdy sice sněmovní volby vyhrála, ale ocitla se v opozici. „Musíme vytvořit věrohodnou programovou alternativu současné vládě. Vidíme před sebou společnost a konkrétní lidi, ne jen účetní položky,“ uvedl. ČSSD podle Sobotky nabízí promyšlené úspory, spravedlnost pro všechny obyvatele a podporu české ekonomiky. „Schodkové rozpočty jsou největším nepřítelem sociálního státu,“ řekl Sobotka. Vizí je podle něho mimo jiné dostupné vzdělání, bezplatná lékařská péče, kvalitní životní prostředí a důstojné stáří.

Nový tón ČSSD

Jan Švejnar:

„Jsem rád, že sociální demokracie dnes vykračuje tím směrem, že se otevírá tomu, že bude mít silnou vnitřní expertizu, ale že bude též využívat nezávislých odborníků zvenčí. To nakonec bude i počátek jejího úspěchu v očích občanů.“

Podobnou konferenci, jaká dnes probíhala v Olomouci, uspořádali sociální demokraté v březnu v Teplicích. Tam Jiří Parouobek demonstroval obrovské sebevědomí a teplickou show tehdy uzavřela společná píseň „My jsme ten správnej tým“ s Michalem Davidem. Sobotka ale i přes silnou kritiku vlády nechce opakovat chyby Jiřího Paroubka. Dnešní konference tak probíhala v daleko méně okázalém duchu. Jejím úkolem bylo spíš vyzdvihnout některé programové body, které by mohly zaujmout střední vrstvu a mladší voliče z větších měst.

ČSSD si tak vyzkoušela nový způsob komunikace s veřejností. Na dnešní konferenci se snažila daleko více vystupovat jako strana otevřená názorům z vnějšku. Na seznamu vystupujících hostů se proto objevila i jména nestranických odborníků. Vystoupil například politolog Václav Bělohradský a sociolog Jan Keller. Hlavním hostem pak byl někdejší prezidentský kandidát ekonom Jan Švejnar.

Přesto ale hlavním cílem programové konferece ČSSD bylo upozornit voliče na to, že volby jsou už za tři týdny. A jedině dobrý výsledek Sobotkovi umožní, aby naplnil vizi, kterou si v Olomouci předsevzal.

Členové stran vládní koalice přitom podle svých slov obavy z nové politiky sociální demokracie pod Sobotkovým vedením nepociťují. „Myslím, že Česká strana sociálně demokratická žádnou alternativu vůči současné vládě nepředložila,“ uvedla třeba současná předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Já osobně to (kongres ČSSD) vidím spíše jako snahu ukázat voličům, že ČSSD je po svých půtkách jednotná, že tady je, že je připravena konkurovat,“ dodala poslankyně za Věci veřejné Kristýna Kočí.