Schwarzenberg rozdává výpovědi, v první linii je 90 lidí

Praha - Ministerstvo zahraničí v čele s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) začalo propouštět. O rozvázání pracovního poměru nyní jedná s první skupinou čítající asi 90 zaměstnanců pražského ústředí. V další fázi bude ministerstvo jednat o odchodu lidí, kteří pracují pro českou diplomacii v zahraničních misích. Snižovat počet zaměstnanců a platy chce vláda v celé státní správě.

Pozice v pražském ústředí ministerstva zahraničí mají být zrušeny k 31. prosinci. Černínský palác nedávno uvedl, že z české zahraniční služby odejde nejméně 325 lidí, tedy více než 16 procent současného osazenstva. Podle dřívějších předpokladů budou z toho dvě třetiny míst v zahraničí a třetina v pražském sídle. Stejně jako jiné resorty totiž musí i česká diplomacie hospodařit se sníženým rozpočtem, proto ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) nařídil úsporná opatření.

Vláda již nedávno rozhodla o zrušení velvyslanectví v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice, zrušen bude také generální konzulát v indické Bombaji. Podle Schwarzenberga se nemusí jednat o poslední uzavření zahraničních misí. Dále úřad musí snížit provozní náklady, omezit investiční činnost a přehodnotit potřebnost svého majetku. Šetřit musejí i organizace, které spadají pod ministerstvo. Kvůli šetření neotevře Diplomatická akademie další ročník výuky, úspory se také dotknou činnosti Českých center propagujících zemi v zahraničí.