Heger chce poplatky dle finanční situace a ne podle věku

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce, aby už o úlevách od placení zdravotnických poplatků nerozhodoval věk, ale finanční situace. O výhodu by tak přišli důchodci, na které se dnes automaticky vztahuje nižší ochranný limit, píšou dnešní Lidové noviny. „Optimální by bylo, aby byl celý sociální systém vytvořen na základě příjmů jedince, nikoliv na základě věku,“ řekl Heger. „V celé řadě případů budou jistě vyjmuté malé děti, ale u lidí v důchodovém věku by na věku vůbec nemělo záležet,“ dodal ministr.

Dětem a lidem starším 65 let přitom dnes při překročení ročního obranného stropu 2500 korun vrátí poplatky zdravotní pojišťovny. Ostatní musí z vlastní kapsy platit až do výše 5000 korun. Finanční potíže, do kterých se mohou lidé s nízkými příjmy kvůli poplatkům dostat, by mělo nově řešit ministerstvo práce a sociálních věcí. „Tam se profesionálně řeší celá řada dalších sociálních problémů nejen ve vztahu ke zdravotnictví,“ řekl dále Heger. S ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) však teprve jedná. „Je to jedna z variant, kterou diskutujeme,“ potvrdil LN Drábek. Zatím však prý není jasné ani to, zda by Hegerův návrh ministerstvo administrativně zvládlo.

Pokud by Heger svůj nápad prosadil, ušetří peníze zdravotním pojišťovnám, které jen loni vyplatily lidem za poplatky asi 260 milionů Kč. Většina z nich byli důchodci. Například ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček by s návrhem souhlasil, kdyby si lidé s nízkými příjmy hlídali výdaje za poplatky sami a pak se o peníze zpětně přihlásili. Ve hře však je i varianta, že ministerstvo zdravotnictví jen upraví dosavadní ochranné limity. „Vláda má v prohlášení, že bude sociální únosnost poplatků sledovat. Jestli se to bude řešit změnou limitů v rámci poplatků, nebo formou úprav zákonů na straně ministerstva práce a sociálních věcí zatím není dokončeno,“ zdůraznil Heger.

Během krátkého působení na ministerstvu už Heger navrhoval více změn ve prospěch lidí s nižšími příjmy. Nikdy však neuspěl. Nejprve chtěl, aby se roční strop odvíjel od výše příjmů, což se ukázalo jako těžko řešitelné. Pak navrhoval, aby senioři, děti a zdravotně postižení platili méně za pobyt v nemocnici. To odmítlo ministerstvo financí. Návrh, se kterým ministr přichází nyní, má ale oproti předchozím výhodu. Odpovídá představám ODS, píšou LN.