Ministerstvo slibovalo rychle rozdělit 4,5 miliardy - školy ale zatím nemají nic

Praha – Ministerstvo školství už loni v prosinci slibovalo, že mohou školy čerpat finance z projektu Evropské peníze školám. Žádost o dotaci měla být snadná a rychlé mělo být i schvalování. Podle původního plánu měly školy dostat peníze ještě před začátkem školního roku. Ředitelé ale na ně pořád čekají a někde museli platit schválené projekty ze svého.

Školy sice souhlasí, že bylo schvalování projektů rychlé a žádosti byly jednoduché, peníze ovšem na účty netečou. Ředitelé přitom poslali už přes tisíc žádostí a ministerstvo už 700 projektů schválilo. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) zdržení zavinilo hlavně to, že dobře nefungovala ministerská sekce, pod níž projekt spadá. Vyměnil proto její vedení, které má za úkol čerpání evropských peněz zrychlit. „Já už jsem podepsal peníze v hodnotě miliardy korun a teď to den co den vyřizujeme. My jsme se zavázali a nabíháme na systém, že denně dokážeme posílat 50 milionů,“ vysvětluje Dobeš.

Ministr školství zároveň uklidňuje, že školy o peníze rozhodně nepřijdou. Ty, které podaly projekty nejrychleji, by je měly dostat už v říjnu. Školy mohou evropské peníze použít třeba na posílení výuky cizích jazyků, matematiky, čtení, na nákup výpočetní techniky, pomůcek, ale i na odměny učitelů. 

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Ředitelka kladenské základní školy Zdeňka Petříka už alespoň od ministra dostala šek na 1,5 milionu korun. Ten ale zatím leží na skříni a peníze na účtu nejsou, postěžovala si Šárka Vostárková. Další školy se schválenými projekty však zatím nemají ani ten šek. 

Některé školy už přitom podle uzavřených smluv musely projekty rozjet a teď je platí ze svého. To je třeba příklad základní školy T. G. Masaryka v Jihlavě. Naopak ředitel jáchymovské základní školy chce svým zaměstnancům zaplatit za práci až v okamžiku, kdy peníze dorazí na účty.

Vydáno pod