Opravená budova školky chátrá - děti se tam nemají jak dostat

Praha – V Holešovicích už skoro čtyři roky chátrá mateřská školka, děti se k ní totiž nedostanou. Budova leží uvnitř bloku soukromých domů, a i když ke školce vedou dva průchody, majitelé pozemků tudy zakázali dětem chodit. Nevztahuje se na ně věcné břemeno, které by jim to nařizovalo. To chtěla už dvakrát změnit Praha 7 u soudu, ani jednou ale neuspěla.

Po povodních v roce 2002 investovala městská část na opravu školky pět milionů korun. Uvnitř je nová kuchyň s moderními přístroji, nová vzduchotechnika i plynové kotle. Normálně by se do ní vešlo 56 dětí, jejich rodiče je ale kvůli chybějícímu přístupu museli umístit jinam. 

Ke školce ve vnitrobloku vedou jen dva průchody. Ten první ale majitelka domu zamkla už v roce 1997. Polovinu domu přitom ještě tři roky předtím vlastnila městská část, při prodeji podílu ale úředníci zapomněli na věcné břemeno. 

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

V dalších letech tak děti chodily druhým průchodem. Po deseti letech ale radnici vypršela smlouva a na jejím prodloužení se se společenstvím vlastníků druhého domu už nedohodla. Ti totiž možnost chodit soukromým průchodem považovali jen za dočasné řešení. Podle předsedy bytového družstva v průchodu parkuje velké množství aut a jejich majitelům se nelíbila představa, že by tudy pobíhaly děti. 

Osud školky je dál nejistý. Praha 7 sice už dvakrát u soudu neuspěla s požadavkem, aby děti mohly jeden z průchodů využívat, soudní spory ale nekončí. Během několika měsíců by mělo proběhnout odvolací řízení.