V Unhošti se sešlo asi 50 pravicových radikálů

Unhošť - Do Unhoště se sjelo asi 50 pravicových radikálů na akci, kterou organizátoři uspořádali pod názvem Svatováclavská manifestace. Za dohledu policie přečetl na náměstí projev jeden z organizátorů akce Jiří Bunda. Demonstranti si s sebou přinesli vlajky s národní symbolikou - bíločervené prapory s českými lvy. Krátce po 13. hodině se vydali na ohlášený průvod městem. Starosta Ivan Záboj už dopředu avizoval, že je připraven pochod zakázat v případě, že extremisté poruší zákon.

U pomníku legionářů 1. světové války radikálové drželi minutu ticha, poté se vydali zpět na náměstí, kde přednesl projev na téma policejních represí i druhý z organizátorů Michal Glas. Zhruba po půlhodině demonstrace skončila. Policie bude situaci monitorovat až do večera i v Kladně. Podle mluvčí Jany Šteinerové totiž policisté nevylučují, že se část radikálů nepřesunula do místní hospody. Jinak prý ale akce proběhla v klidu.

Pochody extremistů se předcházejících pět let konaly v Kladně. Organizátoři ovšem letos museli akci přesunout do sousedního města, jelikož politické strany v největším středočeském městě zabraly většinu míst k pořádání svých předvolebních kampaní. V Unhošti radikálům také zakázali dva termíny demonstrace kvůli jiným akcím, které se ve městě konají. Dnešní manifestaci radnice podle Záboje neměla důvod zakázat.

Extremisté se na svátek svatého Václava poprvé v Kladně sešli v roce 2005. Vloni se demonstrace zúčastnilo zhruba 200 pravicových radikálů. Akce se obešla bez výraznějších incidentů. V předcházejících letech se ovšem pochod opakovaně pokoušeli narušit přívrženci krajní levice.

Vydáno pod