Na Bruntálsku se srazil vlak s kamionem, pět lidí skončilo v nemocnici

Bruntál - Při srážce kamionu s osobním vlakem se dnes na Bruntálsku zranilo pět lidí. Řidič nákladního vozu, strojvedoucí, průvodčí a dva cestující. Nehoda se stala na železničním přejezdu mezi obcemi Valšov a Kočov okolo osmé hodiny ráno. Železniční doprava mezi Olomoucí a Krnovem stále stojí, v úseku mezi Krnovem a Moravským Berounem zřidily České dráhy náhradní autobusouvou dopravu, protože provoz na železnici bude zřejmě obnoven až zítra dopoledne.

„Nehoda se stala na silnici číslo 45 spojující Bruntál a Olomouc. Kamion jel zřejmě ve směru na Olomouc, stejně jako motorový osobní vlak se třemi vozy. Po srážce zůstaly mimo koleje první vůz vlaku s řídicí jednotkou a druhý vůz,“ popsal kolizi mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Dodal, že hasiči museli převést z jednoho vykolejeného vagonu celkem 12 osob do posledního, který zůstal na kolejích. Celkem vlakem cestovalo 30 lidí a tři členové osádky.

Kateřina Šubová, mluvčí ČD:

„Předběžné škody jen pro České dráhy jsou 10 milionů korun na drážním vozidle, poškozeny jsou i koleje, což je pro Správu železniční dopravní cesty škoda předběžně odhadnutá na 200 tisíc. Návěs kamionu je zcela zničen, škoda je asi 2 miliony. Předpokládáme, že pro dnešní den do pozdního večera budeme muset zajistit pro cestující náhradní autobusovou dopravu.“

Reportáž Lukáše Pospíšila a Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Ze zavinění nehody policisté podezřívají devětapadesátiletého Chorvata, který řídil kamion švédské společnosti. „Nerespektoval světelné znamení a vjel na železniční přejezd,“ řekla mluvčí bruntálské policie Pavla Tušková. Přejezd, kde k nehodě došlo, je totiž na přehledném úseku a světelná signalizace na něm fungovala bez problémů.

Chorvatský řidič kamionu byl v kabině sám a přímému střetu se vyhnul jen o několik metrů. I tak ale utrpěl středně těžká zranění, stejně jako čtyřiatřicetiletá průvodčí. Strojvedoucí a jeden z cestujících jsou zraněni lehce, stejně jako desetiletá holčička, kterou ošetřili lékaři krnovské nemocnice. Podle prvotních informací měla být také ona zraněna středně těžce, to se naštěstí nepotvrdilo, lékaři jí jen ošetřili naražený krk. Hasiči na místě řešili také únik dezinfekce, z poškozeného návěsu jí vyteklo asi dvacet litrů.

Doprava byla kvůli nehodě celé dopoledne zastavena na silnici i na
železnici. Silnice už je průjezdná, na železnici ale bude výluka trvat zřejmě až do zítřejšího dopoledne. Drážní jeřáb, který musí vykolejené vagony vrátit zpátky na koleje, totiž na místo nehody dorazil až v půl šesté odpoledne. Poté ještě musí koleje zkontrolovat drážní inspektor, který rozhodne, zda po nich můžou jezdit vlaky.

Vydáno pod