Kvůli nedostatku peněz budeme déle čekat na operace a brát levnější léky

Praha – Ve zdravotnictví bude pro příští rok o deset miliard korun méně, pojišťovny už teď mají prázdné kasy a příští rok už budou v minusu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) proto připustil, že se kvůli šetření může prodloužit čekací doba na některé operace a lékaři budou muset předepisovat jednodušší léky, uvedl to v televizi Prima. Podle Hegera se navíc až pětina peněz ve zdravotnictví utratí neefektivně. Pacienti se prý nekoordinovaně pohybují mezi lékaři a chodí si, ke komu chtějí a jak často chtějí. Regulační poplatky prý sice vedly ke snížení počtu ambulantních návštěv a hospitalizací, přesto ale v systému některé nešvary zůstaly.

Heger nechce nedostatek peněz řešit snižováním počtů lékařů a sester nebo jejich platů. „Těch lidí je málo, jak lékařů, tak sester. A jakýkoliv úbytek by znamenal problémy,“ podotkl ministr. Úspory tak musí hledat jinde. „V některých oblastech se péče poskytuje až moc lukrativní,“ upozornil ministr s tím, že by se měl přehodnotit systém péče, kterou hradí zdravotní pojišťovny. Například určité operace jdou prý dělat klasickou chirurgickou cestou, laparoskopicky, ale i pomocí robota, poslední možnost je však drahá a pacient by si měl připlatit.   

Peníze prý ale ze zdravotnictví mizí také kvůli korupci, která se týká třeba nákupů předražených přístrojů. Heger by chtěl proto v budoucnu přehodnotit, co ještě bude pacientovi platit pojišťovna a na jaké zákroky si bude muset připlatit. Ani koalice ale ještě nemá na změny ve zdravotnictví jednotný názor. Heger chce navíc o změnách diskutovat i s opozicí. 

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

Rath: Stát by měl navýšit platby za děti a důchodce

Té se nelíbí třeba zvyšování spoluúčasti pacientů, prý by stačilo, kdyby stát navýšil platbu za své pojištěnce - tedy důchodce a děti. „Porostou čekací doby a zhorší se dostupnost některých metod a léčebných prostředků pro určité diagnózy, což tedy znamená vážné ohrožení celé řady pacientů,“ varuje stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD).

Už v polovině příštího roku by si lidé za den v nemocnici měli zaplatit místo současných 60 korun rovnou stovku. Tuto změnu plánuje Leoš Heger do několika týdnů předložit na vládu. Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ale před zvýšením poplatku varuje, počkal by s ním až na komplexní reformu. 

Od roku 2012 zřejmě budeme doplácet více

Mnohem tvrdší úspory zřejmě přijdou pro rok 2012. V tomto roce už by si pacienti měli připlácet za nadstandartní péči. V praxi to znamená, že třeba operace slepého střeva chirurgickým řezem by dále byla placena z pojištění, stejná operace laparoskopicky by už ale byla za příplatek.

Leoš Heger chce také omezit návštěvy specialistů bez doporučení od praktického lékaře. V takovém případě by pacient zaplatil 90 korun, sám ministr ovšem upozorňuje, že částka zatím není definitivní. Výjimkou by byly návštěvy např. u zubaře, gynekologa nebo očního lékaře, na které by se poplatek nevztahoval.

David Rath
Zdroj: ČT24