Klaus odmítl jmenovat Mareše velvyslancem na Ukrajině

Praha - Prezident Václav Klaus odmítl jmenovat bývalého předsedu Unie svobody a exministra Petra Mareše velvyslancem Česka na Ukrajině. Informaci dnes přinesly Hospodářské noviny. Klaus i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už o víkendu připustili, že o nové velvyslance vedou spory. Shoda podle všeho panuje jen u jména Petra Gandaloviče, který by měl českou diplomacii zastupovat v USA.

Klaus už v sobotu řekl, že jednal se Schwarzenbergem a předsedou vlády Petrem Nečasem o „balíčku“ osmi velvyslanců. „Problém je, že spor se vede o některé jiné jméno uvnitř toho balíčku, a já jsem sice proti, ale pan ministr zahraničí by byl strašně rád, kdyby byl schválen celý ten balíček najednou, a ne abychom vyzobávali jednotlivce,“ řekl Klaus. „Ještě jsme nenašli úplné souznění, to je pravda,“ poznamenal Schwarzenberg.

Klaus zřejmě nemusí lídry Unie svobody

Vysoce postavené zdroje z diplomacie potvrdily, že spor se vede kvůli jménu exministra Mareše, který v současné době vede ambasádu v Nizozemsku. Přesné důvody, pro které ho Klaus nechce vyslat do Kyjeva, nejsou známy. Hlava státu totiž zřejmě nevychází s politiky, kteří vedli Unii svobody, stranu, která kdysi vznikla odštěpením od ODS. Ministerstvo zatím hledá za Mareše náhradu.

Klaus a Schwarzenberg se podle všeho zatím shodují na Petru Gandalovičovi. Bývalý místopředseda ODS a exministr pro místní rozvoj a zemědělství se má stát příštím velvyslancem Česka ve Spojených státech. Během cesty ze summitu OSN o něm Klaus i Schwarzenberg řekli, že je vážným kandidátem. Americký velvyslanec v Česku není od loňského 20. ledna.