V obcích u Prahy začínají platit zákazové značky pro kamiony

Praha - Po komplikacích z minulého týdne začínají ode dneška definitivně platit na silnici mezi Modleticemi, Říčany a Úvaly značky zákazu vjezdu pro nákladní auta nad 12 tun, kterými se obce chtějí bránit proti průjezdu těžké kamionové dopravy. Po uzavření Jižní spojky začala nákladní auta využívat tuto silnici jako zkratku. Původně měly zákazové značky platit už minulý týden ve středu. Kraj však nezajistil povolení k jejich instalaci a nebyl jich také dostatek. Silničářům chyběly i dodatkové tabulky vymezující povolený vjezd pro zásobování.

Zákazové značky tak platí od dnešní dvanácté hodiny. Silničáři osadili poslední chybějící značky zákazu vjezdu na silnici mezi Modleticemi, Říčany a Úvaly u Prahy, nákladní auta nad 12 tun už tam neprojedou. Kamiony mají možnost využít pro tranzit nově otevřený Pražský okruh. Obce se tak brání neúnosné dopravní zátěži. Například most u Sluštic je kvůli tomu v havarijním stavu. Na silnici teď budou dodržování zákazu vjezdu hlídat policisté.

Na zákaz vjezdu na Jižní spojku si už před časem stěžovalo sdružení autodopravců Česmad Bohemia. Upozorňovalo na prodloužení trasy o 21 kilometrů v případě použití Pražského okruhu pro tranzit i přenesení dopravní zátěže z Barrandovského mostu na Spořilov a Chodov. Do centra mají povolený vjezd pouze vozidla nad 12 tun s povolením, které vydává pražský magistrát.

Telefonát Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)