Dobeš: Stát by měl zaplatit 50 milionů z dluhu po Neumannové

Praha - Ministr školství Josef Dobeš chce, aby stát z dluhu po loňském lyžařském šampionátu v Liberci zaplatil polovinu, tedy celkem asi 50 milionů korun. Dnes to uvedl server Aktuálně.cz. Podle původního plánu měl přitom stát věřitelům vrátit jen DPH ze smluv, které jim nebyly uhrazeny, asi 20 milionů korun. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy ve výši 108 milionů korun bez penále.

„Dvacet pět milionů by přispělo ministerstvo financí, dalších pětadvacet jsme připraveni najít v našem rozpočtu ministerstva školství,“ řekl Aktuálně.cz Dobeš. Nejde prý o žádné plýtvání, ale o podporu věřitelů, kteří nedostali zaplaceno za své služby. Dalšími 25 miliony by mělo přispět pořadatelské město Liberec a věřitelé by zbytek odpustili. Vláda by měla Dobešův návrh projednat do dvou týdnů, podle serveru však kabinet dostane na stůl i návrh takzvané „nulové tolerance“. „Chápu, že pan ministr s tím chce pracovat. Já ale nejsem toho názoru, že by se měl daňový poplatník na tomto ještě nějak podílet,“ reagoval na Dobešův návrh ministr financí Miroslav Kalousek.

Dobeš o zaplacení poloviny dluhu:

„Nehájím žádné další plýtvání. Podporuji věřitele, kteří kvůli mistrovství krachují, protože nedostali zaplaceno za své služby.“


Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání více než dvě miliardy korun, ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na samotnou organizací mistrovství světa činily přes 623 milionů a zodpovídala za ně bývalá běžkyně na lyžích Neumannová. Příjmy pořadatelů ale na pokrytí nákladů nestačily, což vedlo k současným dluhům. K největším věřitelům patří zřejmě Liberecký dopravní podnik, kterému pořadatelé nezaplatili 21 milionů korun za dopravu při šampionátu.

Indicie napovídají, že dluh nevznikl jen nepřízní osudu, tedy hospodářskou krizí nebo sněhovou kalamitou, která v době šampionátu potrápila pořadatelské město Liberec. Deník Aktuálně.cz popsal příběh fotografií z narozeninové oslavy Kateřiny Neumannové na zámku Sychrov, které byly vyfakturovány jako práce pro mistrovství, respektive světový pohár. Ten se konal rok před hlavními závody v únoru 2008 a fungoval jako generálka.

Prezidentka organizátorů je na nich zachycena s přáteli, i jak ji dva obnažení svalovci nesou k narozeninovému dortu. Na faktuře, kterou má redakce k dispozici, je uvedena souhrnná částka 57,5 tisíce korun. Ve výčtu akcí, které měl fotograf zachytit, je vedle zmíněných závodů v areálech ve Vesci a na Ještědu uveden jako samostatný bod právě Sychrov.

Tento případ navazuje na zjištění novinářů z Respektu - podle nich stejně naložil s penězi určenými pro akci štědře dotovanou státem také někdejší Neumannové přítel a podle mnohých faktický šéf šampionátu lobbista Josef Jindra. Kateřina Neumannová placení soukromých večírků z peněz mistrovství odmítla.

Neumannovou a její tým policie stíhat nehodlá

Minulý týden liberečtí státní zástupci definitivně odmítli trestní oznámení na organizátory včetně Kateřiny Neumannové za podvod, předlužení a zvýhodňování věřitele, které podala reklamní agentura Roxy II. Pořadatelé jí dluží ještě rok a půl po mistrovství 1,2 milionu korun. Žalobci se ztotožnili s rozhodnutím policie, že nešlo o žádný z avizovaných trestných činů, protože Neumannová prý vršila dluhy v přesvědčení, že vše nakonec zaplatí stát.

V době, kdy Neumannová nasmlouvávala služby této firmy, bylo přitom z vyjádření politiků zřejmé, že s žádnou další dotací od státu nemůže počítat. A ne zrovna optimisticky vypadaly i výhledy na zisk z prodeje lístků a sponzoringu, což přiznávali i sami organizátoři.

V souvislosti s mistrovstvím již policie obvinila dva muže - bývalého rektora liberecké univerzity Vojtěcha Konopa a jednatele společnosti Investing cz Josefa Nadrchala. Údajně společně zadali zakázku za 24,2 milionu korun předem vybrané firmě a tím vyřadili ostatní možné zájemce. Podle protikorupční policie bude pravděpodobně stíhaných nakonec víc.

Peníze
Zdroj: ČT24