Den otevřených dveří v tunelu Blanka přilákal tisíce návštěvníků

Praha – Tunelovým systémem Blanka se sice auta budou prohánět nejdřív za dva roky, dnes si ale stavbu v rámci dne otevřených dveří přišlo prohlídnout přes 16 tisíc lidí. Návštěvníci měli vůbec poprvé možnost vidět razicí i další techniku, o kterou byl obrovský zájem. Metrostav pro dnešní den stavební práce na tunelu zastavil a pro návštěvníky připravil tři trasy, které se lišily svou náročností i délkou a byly doplněny informačními tabulemi.

Nejkratší 800metrový okruh zahrnoval prohlídku hloubeného vstupu na Letné a nahlédnutí do ražené části Blanky. Střední okruh o délce 1,5 kilometru v náročném terénu obsahoval i prohlídku budoucí strojovny vzduchotechniky a třetí trasa o délce 3,5 km umožnila projít tunel v celé jeho délce až do Troji na druhém vltavském břehu.

Právě tato trasa také návštěvníky zavedla do Stromovky, kde se tunel Blanka dvakrát propadl, a prošli se i pod Vltavou. K místu třetího propadu se ale návštěvníci nedostali. Stále tam totiž platí zákaz vstupu i prací. „V současné době jednáme s báňským úřadem o podmínkách ražby na vedlejší troubě, která byla taky zastavená, tak abychom tyhle práce mohli obnovit, než to bude došetřené,“ uvedl ředitel divize 2 Metrostavu Miloslav Hadrava. 

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Důvody propadu by měl báňský úřad oznámit v nejbližších dnech. Kvůli pozastaveným pracím ale zatím stavba podle Metrostavu zpoždění nemá. Hrubé práce na celé stavbě jsou hotové asi z 90 %, na ražených tunelech chybí 180 metrů v okolí Brusnice. Řidiči mají začít tunel Blanka využívat na konci roku 2012.   

Tunelový komplex Blanka je součástí výstavby severozápadní části městského okruhu. Doplní již provozovanou část okruhu s tunely Zlíchovským, Mrázovkou a Strahovským. Zprovoznění se předpokládá v prosinci 2012. Metrostav nedávno získal nové stavební povolení na část v úseku Špejchar-Pelc Tyrolka, kde se tunel letos v červenci propadl.

Informační tabule v tunelu Blanka
Zdroj: ČT24