Letecký provoz nad Belgií se zastavil kvůli stávce, ČSA ruší lety

Brusel - Stávka leteckých dispečerů dnes od 14:00 zastavila provoz na bruselském letišti. Novináře o tom informovalo sdružení dispečerů Belgocontrol. Stávka, která by měla trvat zhruba 24 hodin, by mohla postihnout i několik letů z Prahy, jež provozují společnosti ČSA a Brussels Airlines. Zatím není vůbec jasné, proč se belgičtí letečtí dispečeři rozhodli stávkovat.

Svoje požadavky teprve hodlají zveřejnit. Belgické letiště nicméně již zrušilo zhruba 50 letů a provoz se nejspíš zastavil i na letišti v nedalekém Charleroi, které využívají nízkonákladové aerolinie. České aerolinie podle mluvčí Hany Hejskové zrušily odpolední let z Prahy do Bruselu v 15:25 a nepoletí ani spoj o zhruba dvě hodiny později. Stejně jsou zrušeny i zpáteční lety.

Zrušení letů do Charleroi již oznámil Ryanair, který na toto letiště létá například i z Bratislavy. Z Prahy do Charleroi létá nízkonákladový Wizzair. Akce Belgocontrolu předchází takzvanému „evropskému dni akcí“, který na středu vyhlásily evropské odborové organizace. Organizátoři očekávají manifestace namířené proti úsporným opatřením vlád hned v několika zemích Evropské unie. Hlavní demonstrace se ovšem uskuteční v Bruselu, kde se má sejít zhruba 100 000 lidí.