Mladí budou možná řídit od 17, navrhuje meziresortní komise

Praha - Už příští rok by mohli na silnice sedmnáctiletí řidiči, píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Na začátečníky ale bude muset dohlížet takzvaný řidič školitel. Podle listu by to měl být člověk starší třiceti let, který má řidičák déle než pět let a nepřišel o žádný trestný bod. Novinka silničního zákona podle všeho projde i Poslaneckou sněmovnou, má totiž podporu u všech politických stran. Meziresortní komise teď připravuje konkrétní pravidla.

Začátečníci by ale museli rok jezdit pouze pod dozorem staršího a zkušeného řidiče. A pro jsou také dopravní experti, kteří se původně k nápadu stavěli rezervovaně.

Meziresortní dopravní komise už připravuje také konkrétní pravidla. Nyní pracuje na podmínkách, které bude muset splnit řidič-školitel. Podle Mladé fronty Dnes by mu mělo být více než třicet let, řidičák musí vlastnit nejméně pět let a nepřišel o žádný trestný bod.

V Německu schválili stejný systém letos v srpnu. Předtím ho však dlouho zkoušeli a počet nehod mladých lidí, kteří trénovali pod dohledem zkušených řidičů, klesl o třetinu.