Květnovou nehodu cessny zavinila pilotka

České Budějovice - Květnovou nehodu malého letounu na Prachaticku, při níž zahynuli dva lidé, zavinila podle odborníků pilotka. Pochybila například při hodnocení počasí, nezvládla pilotáž, nedosáhla doporučené výšky letu, nedodržela bezpečnou hladinu letu a následně nezastavila klesání, které vedlo k řízenému letu do terénu. Vyplývá to ze závěrečné zprávy Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Letadlo bylo způsobilé k letu, pilotka nehlásila žádnou závadu.

Dvoumístné letadlo typu Cessna 150M havarovalo 13. května nedaleko rozhledny na Javorníku v nepřístupném zalesněném terénu. Zahynula devětadvacetiletá pilotka a osmdesátiletý pasažér. Muž zemřel na místě, žena podlehla svým zraněním v nemocnici. V době a v místě havárie byla hustá mlha. Cessna letěla z letiště Aviatického klubu v Roudnici nad Labem do Strakonic a odtud pak na Prachaticko.

Podle komisařů pilotka pochybila, když včas nepředvídala, že vlétne do horších podmínek. „Včas nepředvídala hrozbu vlétnutí do podmínek horších než předepsaná minima meteorologických podmínek pro let za viditelnosti,“ uvádí zpráva. Při vlétnutí do mlhy žena požádala o pomoc letové informační středisko. Při doporučené změně kurzu ale nevystoupala do doporučené výšky, která by zajišťovala bezpečnou vzdálenost od země. Podle leteckých inspektorů nebylo ale možné zjistit, zda problém s dodržením doporučeného kurzu letu způsobilo špatně zvládnuté ovládání letadla. Mlha a oblačnost pravděpodobně zabránily pilotce bezprostředně před nárazem, aby včas rozpoznala terén a vyhnula se srážce. Vrchol kopce Javorník byl v té době v mlze.

Na situaci měl nepříznivý vliv nedostatek pilotních zkušeností pilotky, ale také podmínky, které mohly vést ke ztrátě prostorové orientace. Dispečer letového informačního střediska při poskytování pomoci omylem vydával doporučené kurzy směrem k jinému letišti.