Vláda obcím slíbila snahu o majetkové vyrovnání s církvemi

Praha - Koaliční kabinet Petra Nečase (ODS) chce už v příštím roce dospět k dohodě na majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Ministři o tom dnes mluvili se zástupci Svazu měst a obcí. Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) zároveň zahájil jednání se zástupci církví. Kvůli neexistenci dohody je zablokován rozvoj některých měst a vesnic, protože nemohou nakládat s církevními pozemky. Nečas dnes se zástupci svazu jednal i o dalších klíčových tématech, jako je rozpočtové určení daní. V podobných schůzkách chce pokračovat.

„Výsledkem dohody bude i odblokování příslušných paragrafů zákona o půdě,“ uvedl na tiskové konferenci Nečas. Nové vyjednávání s církvemi je podle Bessera nezbytné, protože se významně změnilo vedení českých katolíků. „Myslím, že pan Duka bude konstruktivnější než pan Vlk,“ řekl v létě.

Besser ještě před svým jmenováním uvedl, že ministerstvo kultury připraví pro nastupující koaliční vládu nový návrh majetkového vyrovnání s církvemi. Částka, kterou církvím nabídne, bude přitom menší než 83 miliard korun navrhovaných kabinetem Mirka Topolánka. Uvedl tehdy také, že o novém návrhu by vláda a církve měly jednat na podzim.

Podle neschválené dohody z roku 2007 se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty, zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Proti dohodě se tehdy postavila levice a bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

Církevní majetek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod