Čunek: Za mým obviněním z korupce stál zmanipulovaný posudek

Praha - Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) tvrdí, že za jeho obviněním v letité kauze údajné korupce je „dezinformační“ znalecký posudek provedený firmou Nova. Čunek na dnešní tiskové konferenci sice řekl, že společnost neměla důvod posudek sama zmanipulovat, kdo za věcí stál, ale nesdělil. Čunek podal trestní oznámení pro křivou výpověď a nepravdivost znaleckého posudku a podnět ministerstvu spravedlnosti.

Čunek oponuje revizní zprávou Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické pro ministerstvo spravedlnosti. Podle ní nebyl Vsetín při prodeji bytů společnosti H&B Real nijak poškozen a neexistoval proto ani žádný důvod, aby za to Čunek jako bývalý starosta Vsetína inkasoval půlmilionový úplatek, jak tvrdila jeho sekretářka Marcela Urbanová.

Jiří Čunek:

„Jsou tady skupiny policistů a státních zástupců, kteří dokážou pracovat na objednávku. Určití lidé dostávají určité zakázky.“

Posudek oceňoval 51procentní podíl ve společnosti Vsetínské byty. Podle Čunka se ale nyní ukázalo, že podíl několikanásobně nadhodnotil. Policie přitom díky posudku získala motiv k obvinění z úplatku. Čunek podle něj jako někdejší vsetínský starosta údajně přijal půl milionu korun od firmy H&B Real, která podíl kupovala. Cena byla asi 3,6 milionu korun, podle posudku ale měla být mnohem vyšší. Čunek nyní chce, aby ministerstvo spravedlnosti vyškrtlo firmu Nova ze seznamu znalců. Dokument, který si objednala přerovská policie, byl navíc podle něho zřejmě předražený.

„Nova s.r.o. neměla důvod zmanipulovat posudek sama,“ uvedl Čunek. Je podle něho viníkem z trestního pohledu. „Kdo za tím stál, uvidí se v příběhu,“ podotkl senátor, jenž jej hodlá zveřejňovat na webových stránkách. Čunek zároveň zdůraznil, že jeho současné vystoupení nemá nic společného s předvolební kampaní. Kandiduje za KDU-ČSL do vsetínského zastupitelstva. „Ve Vsetíně mě zná každý,“ podotkl. Jeho původním záměrem údajně bylo zveřejnit záležitosti už před sněmovními volbami.

Podle ministerstva spravedlnosti znalecký ústav opravdu pochybil. „V tuto chvíli celou věc došetřujeme a ke konkrétnímu rozhodnutí o sankci by mělo dojít v nejbližší době,“ řekla mluvčí úřadu Veronika Ludvíková. Ministerstvo si podle ní uvědomuje, že dohled nad znalci a jejich odpovědnost jsou nedostatečné. Připravuje proto novelu zákona o znalcích a tlumočnících.

Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok. Policie tehdejšího lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007. Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, poté však znovu a za jiných okolností oznámil odchod. Důsledkem kauzy byla řada dalších trestních stíhání a žalob.