Na Frýdecko-Místecku si řidiči vyzkoušeli první pomoc

Frýdek-Místek - Ve Frýdku-Místku proběhla bezpečnostní akce Policie ČR, Českého červeného kříže a BESIPu. Kromě pravidelné kontroly si řidiči také vyzkoušeli, jestli umí poskytnout první pomoc. Počet mrtvých na českých silnicích teď každoročně klesá, například loni přišlo o život o 160 lidí méně než předloni. Číslo by podle Českého červeného kříže mohlo být ještě nižší, kdyby většina řidičů uměla poskytnout první pomoc. Právě proto policisty při kontrolách doplnily také zdravotnice. Řidiči si tak vyzkoušeli, jak jsou na tom s poskytnutím první pomoci.

Podle frýdecko-místecké předsedkyně Mládeže ČČK Terezy Štvartákové řidiči, kteří umí resuscitovat, tak primárně zachrání život člověku, který nedýchá nebo nemá puls. Měl by to být jeden z úkonů, který by měli ovládat všichni.

U dospělého člověka se provádí resuscitace v poměru 30:2, to znamená třicetkrát stlačit hrudník a potom dva umělé vdechy. Jde o to, aby byla co nejmenší prodleva mezi stlačováním hrudníku a dýcháním. U novorozeňat se oživuje pouze dvěma prsty.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Podle policejního mluvčího Ivana Žurovce jsou rizikoví zejména řidiči, kteří překračují rychlost a mohli by potřebovat tyto zkušenosti. Zástupci BESIPu by uvítali, kdyby se dopravní výchovu a první pomoc učily děti už na základních školách.

Vydáno pod