Kontrolní výbor prozkoumá účty NKÚ

Praha - Kontrolní výbor sněmovny se už napodruhé pokusí přijít na to, jestli Nejvyšší kontrolní úřad nakládal se svěřenými penězi podle zákona. Poslanci se vrátí ke zkoumání loňského závěrečního účtu úřadu. Na začátku měsíce ho přerušili kvůli chybějícím dokumentům od prezidenta NKÚ Dohnala. Kvůli pronájmu luxusního bytu na Vinohradech ho vyšetřuje policie.

Rekonstrukce školícího zařízení v Přestavlkách u Slapské přehrady nebo možnosti budoucího umístění samotného sídla úřadu, jen výběr z toho, co konkrétně se poslancům na hospodaření úřadu nezdálo. Už dřív přitom Dohnal činil nařčení, že sám rozhodně nešetří. Z peněz daňových poplatníků si pořídil luxusní byt na pražských Vinohradech a tři služební auta. Policie už zahájila trestní stíhání. „Škoda byla dosud vyčíslena na částku přesahující 900 tisíc korun,“ prohlásila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Dokumenty, které si členové výboru vyžádali, dorazily včera odpoledne. Původně je přitom Dohnal odmítl poslancům poskytnout. „Přeci není možné, abyste za kontrolu prohlásila jakékoliv jednání poslanců téhle té země. Každá kontrola má v téhle té zemi zákonem stanovená pravidla a procedury,“ konstatoval Dohnal.

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)

Dohnal se kvůli zahraniční cestě jednání nezúčastní

Z dokumentů přitom například vyplývá, že úřadu v roce 2012 skončí nájemní smlouva v místě současného sídla v Praze - Holešovicích; prodloužit ji musí ale ještě letos. Analýzu. Jestli to bude výhodné, zatím ale instituce nemá. Sám Dohnal se přitom z jednání výboru omluvil, kvůli zahraniční cestě ho zastoupí viceprezident Miloslav Kala