„A co děti? Mají si kde hrát?“ mohou stát Bursíka půl milionu

Praha - Textař hudební skupiny Katapult Ladislav Vostárek podal žalobu na Stranu zelených a jejího bývalého předsedu Martina Bursíka za to, že Bursík v kampani před letošními volbami do Poslanecké sněmovny použil slogan „A co děti? Mají si kde hrát?“ Ten je však částí textu jedné z nejznámějších písní Katapultu. Podle serveru iDnes.cz se Vostárek domáhá omluvy zveřejněné v jednom z bulvárních deníků a půl milionu korun.

Podle Vostárka se Bursík na jeho úkor obohatil a navíc ho spojil se SZ. Bursík a SZ zatím záležitost nekomentovali. „Žalobce se toho domáhá z titulu autorství. K žalobě se nyní bude vyjadřovat druhá strana. Poté bude nařízeno jednání,“ řekla k žalobě mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Soud obdržel žalobu 11. srpna a Bursík a zelení ji dostali minulý týden. Bursík spor nekomentoval. Jeho právní zástupkyně Yvonna Paikrová má informaci od pátku. „Nemůžu se k tomu vyjádřit, dokud s touto věcí nebudu seznámena,“ řekla. Podle iDnes.cz nechtěla SZ v minulých týdnech věc jakkoliv hodnotit s tím, že se týká výhradně Bursíka. Vostárek ale nakonec žaloval i stranu. „V současné době žalobu posuzujeme a domníváme se, že jsme neudělali nic protiprávního,“ uvedl mluvčí SZ Tomáš Průša.

Kvůli neoprávněnému použití textu se nedávnou soudil například Zdeněk Svěrák. Soud mu dal za pravdu, že síť kutilských obchodů Bauhaus parafrázovala část jeho textu „upeč … třeba zeď“ neoprávněně, a Svěrákovi navíc přiřkl odškodné 200 tisíc korun.