Dělnická strana chce kvůli narkomanům v Praze nasadit hlídky

Praha - Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) chce kvůli narkomanům v oblasti pražského Smíchova organizovat kontroverzní občanské hlídky. Poprvé by se měly v místě objevit v pátek odpoledne. Podobné hlídky strana už dříve nasadila například kvůli údajným problémům s romskou komunitou v severních Čechách.

Podle DSSS stranu požádali přímo obyvatelé Prahy 5, kterým vadí působení protidrogového centra Sananim poblíž smíchovského parku Na Skalce. Centrum se do této lokality přestěhovalo letos na jaře. Obyvatelé ale proti tomu sepsali petici. Podle DSSS hlavní město požadavky místních nevyslyšelo, proto do míst chtějí poslat hlídky. Ty by měly v místech působit do té doby, dokud se situace nezlepší.

Sananim, který má podporu pražského primátora Pavla Béma (ODS), si prostory na Smíchově koupil s přispěním hlavního města poté, co mu vypršela nájemní smlouva v Praze 7. Podle Sananimu je smíchovská lokalita pro působení centra důležitá, neboť ve zdejším parku Na Skalce se přímo pod širým nebem obchoduje s drogami a narkomani tam drogy i berou.

S působením Sananimu ale od počátku nesouhlasí ani smíchovská radnice. Praha 5 chce, aby se centrum přestěhovalo jinam. Proto Sananimu navrhla, že od něj odkoupí prostory, v kterých působí. Sananim se ale nemá kam přestěhovat.

Narkomani v Praze - předvolební téma

Podobné hlídky organizovala i předchůdkyně DSSS, soudem zrušená Dělnická strana (DS). Soud v rozhodnutí uvedl, že DS se snaží prostřednictvím hlídek suplovat roli, která přísluší obcím, městské policii či policii. Podle soudu symbolika sborů také evokovala symboliku užívanou hitlerovskými ozbrojenými sbory.

Na problém s narkomany se v Praze před říjnovými komunálními volbami zaměřilo několik politických stran. Například smíchovská sociální demokracie vyvěsila plakáty s heslem Pryč s bezdomovci, narkomany a hernami. Plakáty nakonec po kritice vedení strany stáhla, proti bezdomovcům a narkomanům se ale i nadále vymezuje. Proti narkomanům vystupuje také Strana práv občanů - Zemanovci.

Kontroverzní billboard SPOZ
Zdroj: ČT24