Postižená žena uspěla se stížností na šikanu v práci

Ostrava – Sluchově postižená Lenka Schmiedová uspěla se stížností na svého zaměstnavatele kvůli šikaně. O případu informovala v srpnu Česká televize. Ostravská radnice jí dala částečně za pravdu a jejímu šéfovi Luboši Zubáňovi nařídila, aby se naučil lépe spolupracovat s postiženými.

Paní Schmiedová v restauraci v Kulturním středisku K-trio v Ostravě-Jihu uklízela bez potíží tři roky, pak ale chtěla kvůli přílišnému pracovnímu zatížení a stresu odejít. Na chování svého šéfa si stěžovala prostřednictvím Svazu neslyšících – a po měsíci a půl přišel výsledek. „Tvrzení paní Schmiedové se zčásti prokázalo, zčásti ne,“ uvedla ředitelka Kulturního střediska Sylva Kocurová. Pracovní náplň má nově řešit podrobný plán úkolů a nadřízený paní Schmiedové se má naučit, jak komunikovat s nedoslýchavými. „Pana vedoucího i ostatní jsme seznámili s desaterem, jak komunikovat se sluchově postiženými, problém asi nastal, že pan vedoucí byl nový,“ hájí Zubáně Kocurová.

Radnice chce celou věc urovnat a odmítá, že by nedoslýchavá žena byla šikanována. „Šikana je silné slovo, podle mě jde spíš o nedorozumění,“ domnívá se starosta obvodu Ostrava-Jih Karel Sibinský. Právník Tomáš Krásný to ale odmítá. Podle něj jde jednoznačně o šikanu. „Zaměstnavatel musí zaměstnanci vytvořit prostředí, aby mohl plnit své úkoly,“ uvedl Krásný.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Postižená žena se do práce vrátit chce, zatím ale zůstává doma na nemocenské. Kdy ji lékař uschopní, ještě neví.