Vražedné promile - petici za přísnější tresty podepsalo 15 tisíc lidí

Praha – Místopředsedkyně petičního výboru Hana Orgoníková dnes převzala petici Vražedné promile za změnu zákonů, která požaduje přísnější potrestání řidičů, kteří jezdí bez řidičáku či opakovaně jezdí opilí. Iniciátoři petice se domnívají, že je jízda autem pod vlivem alkoholu v Česku trestaná příliš mírně. Petici už podepsalo patnáct tisíc lidí. Podle Orgoníkové se budou poslanci peticí zabývat.

Petice vznikla loni v červenci. Impulsem pro iniciátory byla nehoda, která se stala čtrnáct dní před tím na silnici z Davle do Štěchovic u Prahy. Opilý řidič, navíc bez řidičáku, srazil zezadu otce, který jel s dvěma dětmi na kole. Jedenáctiletá dcera a dvouletý syn utrpěli vážná zranění, na jejichž následky dívka v nemocnici podlehla. Policisté muži naměřili 2,34 promile alkoholu, navíc už dříve několikrát řídil opilý. Podle zákona mohl dostat maximálně pětiletý trest, a to se iniciátorům petice zdá málo. „Pětileté odnětí svobody jako nejpřísnější možné potrestání za opakované řízení vozidla pod vlivem alkoholu, těžké ublížení na zdraví s následkem smrti malého dítěte a zranění dvou dalších lidí nás uráží a podle našeho názoru zatracuje veškeré lidské hodnoty a zásady zdravého rozumu,“ píše se v petici.

Autoři petice žádají, aby v novém trestním zákoníku, který bude platit od ledna, byly „zásadně zvýšeny sazby týkající se trestů za opakované ohrožení života pod vlivem návykové látky a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a aby řízení bez řidičského oprávnění bylo znovu klasifikováno jako trestný čin.“

Poslanci se budou peticí zabývat

„Řidič po odvolání poškozených vyšel s trestem 4 roky a 6 měsíců, což je silně neadekvátní za zabití dítěte a další zranění dvou osob, zákon nepočítá se zhoršením kvality života té rodiny,“ uvedl spoluiniciátor petice, právník Filip Schmidt. „Rozhodli jsme se, že se tím budeme velmi úzce zabývat, domnívám se, že by bylo dobré jednat s ministrem spravedlnosti Pospíšilem, protože to je v jeho gesci, aby se změnil v určitém paragrafu výše trestu pro tyto lidi, kteří zabijí mnoho lidí a řeší se to nedostatečně,“ přislíbila pomoc Orgoníková (ČSSD). Více informací na www.vrazednepromile.cz.

Vydáno pod