Detektivové z ABL prý sledovali i další politiky z vedení Prahy 11

Praha – Bezpečnostní agentura ABL prý sledovala i další klíčové politiky z vedení Prahy 11, píše to Mladá fronta Dnes. Deník už včera informoval o sledování bývalé starostky ODS Marty Šorfové, detektivové prý ale detailně mapovali i rodinné a majetkové poměry pěti dalších politiků z Prahy 11. Mělo jít o tehdejšího zastupitele za Evropské demokraty Iva Svobodu, zástupce starostky za ČSSD Ivana Škodu a také Jana Šimůnka a zastupitele za ODS Jana Vašíčka a Dalibora Mlejnského. Všichni politici se o sledování dozvěděli až od reportérů MfD.

Detektivové při pátrání získali informace o majetku, pobytu i chování a slabých místech politiků. Shromáždili také řadu osobních údajů, jako jsou čísla řidičských průkazů, čísla pasů, údaje ze zbrojních průkazů, informace o registračních značkách nebo data o trestním stíhání. 

Třeba u Iva Svobody ABL upozornila na možnou trestnou činnost jeho syna, u Mlejnského popsala jeho aktivity ve firmě, která byla vytunelována. Pracovníci detektivní agentury také fotografovali byt Ivana Škody a vyptávali se spolužačky jeho syna. Ve spisu je detailně popsáno bydliště Jana Vašíčka, včetně podrobností o ovládání výtahu v domě, o tom, jaké jsou v budově okna, dveře a únikový východ. 

Marta Šorfová, která je teď šéfkou hlavní kanceláře ODS, už podala trestní oznámení, případ proto začne šetřit policie. ODS tvrdí, že byla několikanásobně porušena práva na ochranu osobnosti a soukromí. Premiér Petr Nečas proto očekává, že věc bude rychle a řádně vyšetřena podle principu „padni komu padni“. 

Ministr Bárta včera v tiskovém prohlášení oznámil, že jeho bratr a současný majitel ABL Matěj Bárta podá kvůli článku žalobu na ochranu dobrého jména právnické osoby. V rádiu Impuls Bárta řekl, že dokumenty považuje za falzum a těší se na výsledek soudu. Mladá fronta ale tvrdí, že má dokumenty ze zdrojů ABL, a to i v elektronické podobě.

Článek MF Dnes
Zdroj: ČT24