ČSSD žádá odchod Bárty i Johna, potvrdí-li se špehování ABL

Praha - Pokud se prokáže, že bezpečnostní agentura ABL v minulosti sledovala politiky z Prahy 11, měli by podle opoziční ČSSD odstoupit oba dva vrcholní představitelé Věcí veřejných - ministr dopravy Vít Bárta a ministr vnitra Radek John. Sociální demokraté také volají po zákonu, který by reguloval činnost bezpečnostních agentur. Předloha by však neměla podle lídra ČSSD Bohuslava Sobotky vzniknout na vnitru, ale třeba na ministerstvu spravedlnosti, které má v gesci ODS.

Sociální demokraté pochybují o vyšetřování případu, po kterém volá ODS v čele s premiérem Petrem Nečasem. Upozorňují na propojení Věcí veřejných s agenturou ABL, kterou dříve ovládal Bárta. Politici ČSSD znovu poukázali na to, že na ministerstvech vnitra, dopravy a školství působí na vysokých postech lidé spojení s bezpečnostní agenturou. Pokud vyšetřování povede policie, kterou řídí ministr John a jeho náměstci z ABL, nemusí být objektivní, uvedl stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

ABL podle informací Mladé fronty Dnes sledovala začátkem roku 2006 tehdejší starostku ODS v Praze 11 Martu Šorfovou. Sledováni ale byli údajně i další místní politici. Bárta označil důkazy za nevěrohodné, a proto ABL podává žalobu. Trestní oznámení však podala také sledovaná Šorfová.

Brífink ČSSD k aktivitám ABL (zdroj: ČT24)

John Bártovo odvolání nenavrhne

Předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John stojí za ministrem dopravy Vítem Bártou. O tom, že by premiérovi navrhnul Bártovo odvolání, než se kauza sledování pražských politiků vyřeší, neuvažuje. Podle něj je celá aféra pokusem „vrtěti psem“ pár dnů před volbami. Uvedl to server Týden.cz.

Sobotka: Náměstci z ABL by měli skončit

„Nechceme žádné soukromé StB,“ prohlásil Sobotka a opět kritizoval působení lidí spjatých s ABL na třech ministerstvech vedených představiteli VV. Někdo z nich se podle něho mohl v minulosti na nynější kauze podílet. Nečas by se měl zasadit o to, aby tito lidé na ministerstvech skončili, uvedl Sobotka.

Případ sledování podle něho ukazuje také na to, že ABL mohla získávat veřejné zakázky podivným způsobem a za podezřelých okolností. Tejc poukázal na to, že špehováním Šorfové mohly být spáchány tři trestné činy. Sledování podle něho muselo mít závažný cíl, protože politička byla sledována detailně, dlouhodobě a zřejmě nepřetržitě, což je náročné a nákladné.