Polské PKP chtějí koupit pendolina, nemají ale peníze

Varšava – Společnost Alstom vyhrála výběrové řízení polského dopravce PKP Intercity, který shání vysokorychlostní jednotky. Nabídla vlaky s naklápěcí skříní známé jako Nuovo Pendolino, PKP má zájem o dvacet kusů za 400 milionů eur. Zda k nákupu opravdu dojde, ale není jasné, polská firma totiž nemá peníze. Potřebovala by přitom ještě dalších 30 milionů eur na stavbu údržbové haly pro rychlovlaky.

Alstom byl jedinou firmou, která do soutěže podala konečnou nabídku. Ostatní zájemci couvli, když zjistili, že PKP nemá zajištěny peníze, kterými by vlaky zaplatila. „Očekávali jsme, že o smlouvu bude mít zájem více společností,“ podotkla Katarzyna Zimnická-Jankowská z PKP Intercity.

Pendolino, které by PKP Intercity rády nakoupily, patří do třetí generace těchto jednotek, na rozdíl od vlaků, které jezdí v Česku a jsou vrcholem předchozí generace pendolina. Jezdit by mělo až 230kilometrovou rychlostí na budovaném koridoru z Gdaňsku přes Varšavu a Katovice do Krakova. Soupravy se mají z větší části vyrábět v Itálii, na jejich produkci se má ale podílet i polská továrna Alstomu ve městě Chorzów.

Potřebné peníze chce dopravce získat z evropských fondů a další finance si chce půjčit od Evropské investiční banky. Zatím se ale PKP Intercity s bankou nedohodly na podmínkách získání úvěru. EIB chce, aby ministerstvo infrastruktury s PKP Intercity podepsalo desetiletou smlouvu o dofinancování spojů, které budou zajišťovat rychlovlaky. To se ale nelíbí polskému antimonopolnímu úřadu, podle kterého se tak omezí konkurence na nové dráze, a navíc si spoje na sebe vydělají samy, takže státní peníze na ně nejsou potřeba.

Podobně jako v případě českých pendolin se úmysl PKP Intercity dočkal kritiky. Například analytik Jakub Majewski je přesvědčen, že by bylo lepší nakoupit nové vagony a lokomotivy. „Za tu samou cenu lze koupit dvakrát tolik vlakových souprav jezdících rychlostí 160 kilometrů za hodinu, které budou přizpůsobené stavu naší infrastruktury a jejichž provoz bude levnější,“ řekl deníku Rzeczpospolita.